Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Väntade reaktioner på Powells FN-tal

Publicerat torsdag 6 februari 2003 kl 05.20
Det blev i stort sett väntade reaktioner på det material som USA:s utrikesminister Colin Powell på onsdagen lade fram inför FN:s säkerhetsråd och som han anser är bevis för att Irak fortsätter att bryta mot FN:s resolutioner om avrustning. FN:s generalsekreterare Kofi Annan sa att det fortfarande går att undvika ett krig om Bagdadregimen lyssnar på budskapet från FN.
– Jag uppmanar Bagdadregimen att noga lyssna på budskapet från mötet i säkerhetsrådet – att världsopinionen kräver mer aktivt samarbet med vapeninspektörerna, då kan krig undvikas, sade en hoppfull Kofi Annan. Hoppas sätta pres på inspektörerna Bushregeringen å sin sida tror eller snarare hoppas att onsdagens redogörelse ska sätta större press på inspektörerna Blix och el-Baradei att med än mer kritiska ögon granska det irakiska agerandet, så att det kanske leder till att de i sin nästa rapport, som ska läggas fram i säkerhetsrådet den 14 februari, återigen visar på att Irak fortfarande inte lever upp till allt det världsorganisationen krävt. Då om inte förr tror USA att även tveksamma och kritiska länder ska sluta upp bakom amerikanernas hårdare linje. För några större förändringar i redan kända åsikter hördes inte efter Powells redogörelse. Reaktionerna sträckte sig – föga oväntat – från dem som ansåg att ingen längre kan tvivla på att Irak ljuger om sina massförstörelsevapen och fortsätter att bryta mot FNs resolutioner, via de som inte tyckte att Powell sa något överraskande nytt och att inspektionerna måste få fortsätta, till de som ansåg att hans redogörelse var fylld av lögner och fabricerade så kallade bevis – den sistnämnda kritiken stod naturligtvis Irak för. al-Qaida-koppling svag I beviskatalogen betecknades ljudupptagningarna med irakiska militärer som diskuterar hur de har eller ska gömma undan bevis för vapeninspektörerna som speciellt avslöjande, medan tyngden i något suddiga satellitbilderna var mer omdiskuterad. Mest kritik fick Powell för hans enligt även amerikanska kommentators ganska misslyckade försök att koppla samman Bagdadregimen med terrornätverket al-Qaida. Men Bushregeringen säger sig nu ha börjat övertyga kritiska och tveksamma länder – och Powell utmanade än en gång säkerhetsrådet: – Säkerhetsrådet riskerar att bli helt irrelevant om det fortsätter att låta Irak trotsa FN:s vilja utan att omedelbart och effektivt reagera, sade den amerikanske utrikesministern.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".