Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen brist på asylplatser trots larm

Publicerat fredag 7 februari 2003 kl 06.57
Det blev ingen brist på asylplatser i vinter. Trots larmrapporter i slutet av förra året om att 3 000 platser fattades och att man kanske skulle behöva starta tältläger, så har alla asylsökande fått plats.
– Före jul var vi verkligen i en nödsituation, men det visade sig att vi klarade det genom att utnyttja hårdare det bestånd av lägenheter vi redan hade och vi kunde utnyttja ett antal platser i Norrland som inte räknat med och därmed klarade vi krisen. Så någon kris blev det aldrig? – Det var en kris men vi klarade den, säger Anders Westerberg som är ställföreträdande generaldirekör på Migrationsverket. Hus på vattnet behövdes aldrig Inför vintern talades det om krislösningar som tältläger, campingplatser och till och med bostadsplattformar i havet, för att få fram de 3 000 platser för asylsökanden som saknades, en följd av att anatlet nyanlända ökade kraftigt förra året. Men inget av detta har behövts ta till. Norrland räddade situationen Situationen har löst sig ändå och alla asylsökande har fått en plats. Bland annat genom att flera Norrlandskommuner ställde upp men också genom att migrationsverket trängt in fler personer i sina befintliga anläggningar, dessutom fungerar idag mottagningen mer effektivt och fler asylsökande avvisas snabbare, säger Anders Westerberg. – Det är en del i det hela, asylsökanden som kommer med ogrundade asylansökningar kan vi hantera på ett mera effektivt sätt än tidigare. Ni har ju tvingats tränga ihop många asylsökande i lägenheter, betyder det att det blivit en sämre standard för de som kommer? – Ja det kan man säga om man ser det utifrån de asylsökandes synpunkt, men den är inte sämre i förhållande till den norm vi har för boende i vårt asylsystem. Normen är att man ska bo två personer i varje rum och det har vi kommit upp till nu. Tidigare låg vi något under. Östeuropeiska invandrare Orsaken till att situationen blev så akut i slutet av förra året var att Migrationsverket togs på sängen av så många asylsökande kom inte minst från Östeuropa, en 50 procentig ökning på ett år. Nu när man talar om balans i systemet så jobbar verket föratt inte samma situaton ska uppstå igen. – Vi är nu i den lyckliga situationen som vi inte varit på länge, att vi kan ha en framförhållning. Jag reser runt nu till cirka 25 kommuner i Norrbotten. Västerbotten, Härjedalen och Dalarna för att förbereda om vi behöver fler platser då kommer vi ett antal platser som står färdiga.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".