Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Finland vill ha säkrare ryska oljefartyg

Publicerat fredag 7 februari 2003 kl 18.02
Finland vill ha nya EU-regler för isklassificering av tankfartyg. Bakom kravet ligger vinterns trafik i Finska viken med dåligt isförstärkta oljetankrar. Ytterligare en stor tanker, som finländarna underkänner, är nu på väg att hämta råolja i den ryska hamnen Primorsk.
Regeringen i Helsingfors har vid upprepade tillfälle kontaktat Moskva för att få stopp på de fartyg som finländarna anser vara klart olämpliga för att ta sig fram i Finska viken, där isvintern är den värsta på många år. I Finland är man rädd för att oljetankrarna skadas av isen som i värsta fall kan slå hål i skroven, men ryssarna har varit obevekliga och hävdar att alla fartyg uppfyller ryska krav för att gå i is, krav som inte är lika hårda som de Sverige och Finland har. En rysk eftergift En eftergift har ryssarna i alla fall gått med på – de aktuella oljetankrarna assisteras nu av två isbrytare istället för en, och på fredagen sade den ryske utrikesministern Igor Ivanov, efter samtal med sin finländske kollega Erkki Tuomioja, att Ryssland är berett att diskutera vintertrafiken på Finska viken med EU. Där är nu Finlands krav att EU inför regler för isklassificering i samband med att unionen beslutar om förbud för tankfartyg med enkelt skrov. Finland vill att reglerna skall gälla hela Östersjön, där Ryssland snart är det enda land som står utanför EU. Kraftigt ökad oljetrafik Oljetrafiken i Finska viken och vidare ut i Östersjön har ökat kraftigt sedan Ryssland öppnade sin nya oljeterminal Primorsk. Rysslands ekonomi är mycket beroende av oljeexporten, och i samma takt som den ryska hamnkapaciteten i den innersta delen av Finska viken blir större ökar tankertrafiken. Ryssland bojkottar dessutom den hamn som hittills använts för stora delar av oljeexporten, Ventspils i Lettland med en i stort sett isfri hamn, men enligt ryssarna numera för dyr att använda.
Christer Fridén, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".