Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Internetparti i Vallentuna debatterar på nätet

Publicerat lördag 8 februari 2003 kl 17.44
Efter valet i höstas fick Vallentuna norr om Stockholm ett nytt internetparti. Demoex, som partiet heter, fick ett mandat i kommunfullmäktige.
Ordförande i Demoex, Per Norbäck, säger att deras parti gör det lättare för var och en att göra sin röst hörd. – Från att tidigare ha gått ihop i grupper och kommit överens kan man nu gå in i politiken bara som glad samhällsengagerad. Demoex, är en förkortning för Demokratiexperimentet. Partiet bildades förra våren. diskussion på hemsidan Tanken är att föra en direktdemokrati, där alla frågor som ska avgöras i kommunfullmäktige diskuteras av medlemmarna på partiets hemsida. Via nätet röstar sedan medlemmarna om vilken åsikt som ska drivas på av partiets företrädare. Demoex intåg i kommunpolitiken har mötts med blandade reaktioner från de etablerade partierna. Men Hans Strandin som är gruppledare för socialdemokraterna i Vallentuna är kritisk till idén med Demoex. – Den representativa demokratin betyder ju inte bara att man har en röstmaskin i kommunfullmäktige. Vi har ju människor som är självständigt tänkande som kan påverkas, hör och häpna, av debatten som förs i fullmäktige. – Men Demoex har ju inte utrymme för eftersom de har låst sig på internet i förväg, säger Hans Strandin.
Albert Capuder

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.