Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Pakistanska extremister på frammarsch

Publicerat tisdag 11 februari 2003 kl 11.12
I Pakistan är islamisterna nu mer aktiva sedan flera extremistledare släppts ur fängelse. Inför ett eventuellt krig i Irak är kristna och andra religiösa minoriteter oroliga för att det religiösa våldet ska öka.
Den pakistanske prästen Fader Joe Dimello säger att han och hans församling i St Patrick-katedralen i Karachi lever i ständig skräck för muslimska extremister. Pakistans kristna minoritet, varav många är fattiga och maktlösa, har utsatts för blodiga attacker och många fruktar att våldet mot kristna och västerlänningar i Pakistan kommer att öka om det blir krig i Irak. Muslimer släppta ur fängelse För ett år sedan förbjöd president Pervez Musharraf en rad extrema muslimska grupper och hundratalas extremister fängslades. Men i dag har nästan alla släppts ur fängelserna. Grupperna propagerar för jihad - heligt krig - mot Väst och mot Indien. En del av gruppern har utpekats för band med terrornätverket al Qaida och talibanerna. Ledaren för en av de mest ökända grupperna, Lashkar i Taiba, reser nu runt i Pakistan och försöker värva anhängare, en annan ledare för en förbjuden grupp sitter i parlamentet. Extremister vid makten På flera håll i Pakistan har radikala islamister nu tagit makten i lokala församlingar. I staden Peshawar försöker islamister förbjuda musik. Nasrullah Shajin, som tillhör den islamistiska koaltionen MMA i Sindh-provinsen, säger att man tagit makten i Baluchistan och i den nordvästra gränsprovinsen och att det snart är Karachis tur. Vakter och bön I St Patrick-katedralen i Karachi har de kristna nu fått skydd av sandsäckar och beväpnade vakter utanför, men många känner att det är bön som är deras starkaste vapen.
Nils Horner, Karachi
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".