Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Ryssland skärper tonen mot USA

Publicerat onsdag 12 februari 2003 kl 08.05
Rysslands president Vladimir Putin skärper tonen mot USA i Irakkonflikten. Tillsammans med Frankrike kan Ryssland komma att lägga in veto i FN:s säkerhetsråd mot en attack mot Irak.
Vladimir Putin sade i fransk tv på tisdagen att Ryssland kan tänka sig att agera på egen hand i säkerhetsrådet om det blir en ny resolution för en attack. Både Ryssland och Frankrike är permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd och kan med ett veto stoppa ett nytt försök av USA att få stöd för en attack mot Irak. Den franske presidenten Jacques Chiracs initiativ innebär att Tyskland, Ryssland och Frankrike nu tillsammans kräver ytterligare FN-inspektioner och gemensamt motsätter sig en väpnad konflikt. Detta är det första försöket i efterkrigstid att gå utanför blockgränser för att stoppa en hotande konflikt, förklarade Putin sent natten till onsdagen till ryska journalister. ”Latinamerika går på samma linje” Putin konstaterade också att allt fler länder kräver en fredlig lösning av Irakkrisen. Putin har haft kontakt med Brasiliens utrikesminister som sade att latinamerikanska länderna går på samma linje som Frankrike, Tyskland och Ryssland. Putin har också talat med Turkiet, som är emot ett krig. Rysslands hållning i Irakfrågan har inte ändrats, hävdade Putin. Ett krig är absolut sista utvägen och ännu är det inte helt klarlagt om Irak har massförstörelsevapen eller inte. Krig ökar instabilitet i regionen Ryssland har stora ekonomiska intressen i Irak, flera stora oljebolag har skrivit nya kontrakt med irakierna. Med ett krig ökar instabiliteten Centralasien, som gränsar till Ryssland i söder. För Putin gäller att ha ett starkt hemmastöd inför de kommande valen och ändå inte förstöra den nyvunna amerikanska vänskapen. Putin ser fortfarande USA:s president George Bush som en vän och inte en motståndare, men även i vänskap finns olika uppfattningar. En mångpolariserad värld är en säker värld, sade Putin.
Maria Persson Löfgren, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".