Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blix: Inga massförstörelsevapen hittade

Publicerat fredag 14 februari 2003 kl 16.48
Under fredagen talade cheferna för FN:s vapeninspektioner i Irak, Hans Blix och Mohamed El Baradei i FN:s säkerhetsråd. De kom inte med några nya överraskande uppgifter. SR:s korrespondent i New York, Anders Ask, rapporterar att Blix både gav plus och minus till Irak.
– Irak har släppt in vapeninspektörerna och inga massförstörelsevapen har hittats. Men mycket är ännu outforskat. – Därför måste inspektionerna få fortsätta, sade vapeninspektionscheferna Hans Blix och Mohamed El-Baradei inför FN:s säkerhetsråd på fredagen. – Mer än 400 inspektioner på 300 platser har genomförts. Besöken gjordes utan förvarning och inspektörerna fick nästan alltid tillgång till platserna. – Det har inte funnits tecken på att myndigheterna känt till att inspektionerna varit på väg, sade Blix. – Irak har i princip samarbetat enligt överenskommelsen och nspektörerna har givits tillgång till såväl presidentpalats som privata bostäder, sade Blix. Oklart om mjältbrand Men det finns fortfarande saker som Irak inte har redogjort för till fullo. Blix nämnde mjältbrand, giftet VX och robotar med för lång räckvidd. – Man skulle vänta sig att Irak visade iver att uppfylla kraven, sade Blix och refererade till det sydafrikanska exemplet som ofta åberopats i debatten om Irak. Sydafrikas öppenhet för nedrustning och inspektioner har nämnts som en modell. – Jag har just fått veta att Irak sagt ja till ett sydafrikanskt erbjudande om expertutbyte, sade Blix. Chefen för FN:s atomenergiorgan, Mohamed ElBaradei, konstaterade att IAEA inte heller hittat några bevis för att Irak försöker utveckla kärnvapen, men han uteslöt inte att det fortfarande kan finnas massförstörelsevapen. Statsminister Göran Persson sa på en presskonferens under fredagen att Blix rapport påvisar fortsatta inspektioner och att inspektörerna bör få mer tid. Göran Persson tror också att risken fortfarande är stor att USA agerar utan FN-mandat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".