Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gemensam politisk front mot skatteutjämningen

Publicerat tisdag 18 februari 2003 kl 12.18
Samtliga partier från det socialdemokratiskt styrda Stockholms läns landsting uppvaktar regeringen för att protestera mot skatteutjämningssystemet mellan landets kommuner och landsting.
Kommunminister Lars Erik Lövdén fick på tisdagsförmiddagen ta emot protester från en rad stockholmspolitiker, även från det egna, socialdemokratiska partiet. Ingela Nylund Watz, socialdemokratiskt finanslandstingsråd i Stockholm, räknade upp en rad skäl till varför hon tycker dagens skatteutjämningsystem är orättvist. Stora kostnader för kollektivtrafiken – Vi har en vårdsituation som ser ut på ett särskilt sätt, vi har till exempel dolda kostnader för missbruk. Vi tycker inte att vi är kompenserade för de mörkertal vi har kring våra kostnader för psykiatrin och inte heller för våra stora kostnader för kollektivtrafiken, säger Ingela Nylund Watz. Skatteutjämningssystemet innebär att rikare regioner av landet ger skattepengar till fattigare. Det sker enligt beräkningsgrunder som framförallt politiker i Stockholmsområdet anser missgynna huvudstadsregionen. Socialdemokrater protesterar mot regeringen Under förra mandatperioden, när landstinget i Stockholm styrdes av en borgerlig majoritet, kritiserade den dåvarande landstingsledningen ständigt den socialdemokratiska regeringen för utjämningssystemet. Sedan valet sitter socialdemokraterna vid makten i landstinget i Stockholm och deltar nu alltså i en uppvaktning av regeringen i samma fråga. Alltså påstötningar även från socialdemokratiska partikolleger. – Det finns ingen enhetlig bild av kritiken mot skatteutjämningssystemet. Alla partier har olika uppfattningar - alltifrån de partier som vill ha justeringar av nuvarande system till partier som vill avskaffa det. Det viktiga nu är att vi har ett gemensamt underlag från samtliga partier i Stockholmsregionen, säger Ingela Nylund Watz, socialdemokratiskt finanslandstingsråd i Stockholms län.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".