Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omtvistat vallöfte skjuts på framtiden

Publicerat onsdag 19 februari 2003 kl 17.15
Det blir ingen förbättring i sjuk- och föräldraförsäkringen från den 1 juli 2003. Statsminister Göran Persson tror inte längre att det går att genomföra då. Men i valrörelsen sa han att fler skulle få mer i ersättning. Och förslaget om en höjning från halvårsskiftet finns dessutom med i den senaste budgeten.
– Jag känner inte att det på något sätt är att svika ett vallöfte, säger statsministern. Däremot vill jag inte möta väljarna i nästa val utan att det är infriat, och det hoppas jag att vi kommer att klara. Under mandatperioden alltså, säger Persson nu, ska regeringen föreslå vad som kallas höjda tak i sjuk- och föräldraförsäkringarna. Det skulle innebära att även dem med högre inkomster får tillbaka 80 procent av den inkomst de förlorar när de är sjuka eller hemma med sina barn. Ändrat läge I valrörelsen sa socialdemokraterna alltså att detta skulle ske från halvårsskiftet, men läget har ändrats, säger statsministern. – Det är väl inte så svårt att se att det har hänt någonting ganska dramatiskt sedan valrörelsen, säger han. Vi står nog på tröskeln till ett krig, som kan få väldiga konsekvenser och som redan har ekonomiska konsekvenser. ”Ingen fungerande ekonomi” – Om vi inte ens i ett krigsläge med en internationell ekonomisk nedgång kan föra en diskussion om att ändra våra utgifter i Sverige, har vi inte en ekonomisk politik som fungerar. – Kan vi inte övertyga den svenska opinionen om att det är klokt att avstå från att låna till löpnade utgifter, då har vi misslyckats i en pedagogik, som jag har investerat tio år av mitt liv i. Det vore dystert, säger Göran Persson. Skadar trovärdigheten De anklagelser om löftessvek och skada för politikernas trovärdighet som nu kommer från oppositionen har Göran Persson redan vägt. – Det skadar naturligtvis trovärdigheten mer för en politiker att låtsas som om världen inte står inför en jättekonflikt, och bara säga att vi kör på som om ingenting har hänt, säger han. – Det ska läggas i ena vågskålen. I andra vågskålen ska läggas att vi har uttalat oss klart att vi ska höja dessa två tak och det kommer vi att göra. Om det sker 1 juli 2003 eller senare återstår att se. Jag tror att det blir senare. Och jag vägrar att låna pengar till det, säger statsministern. Annat förslag från TCO Om det nu inte skulle vara möjligt att höja taken i både sjuk- och föräldraförsäkringarna så har bland andat TCO föreslagit att regeringen kunde börja med föräldraförsäkringen. Men statsministern är inte så tilltalad av den idén. – Varje gång man separerar taken i de här systemen får man nya problem, så kallade sneddningseffekter. Nu har vi ett probelm med taket i a-kassan mot taket i sjukförsäkringen. Där ser vi en del människor som går från arbetslöshet till sjukskrivning, där man får 10 procent mer i ersättning och dessutom ett högre tak. – Ska vi införa ytterligare en taknivå i ett annat system kan man inte utesluta att man får den typen av sneddningar, som inte är bra. Jag skulle helst vilja ha samma tak i alla systemen, säger Göran Persson.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".