Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kurder i Sverige rekryteras till krig i Irak

Publicerat fredag 21 februari 2003 kl 14.57
Irakiska kurder i Sverige värvas för att delta i ett eventuellt krig mot Irak. En kurdisk ledare har besökt Sverige och uppmanat sina anhängare att ansluta sig. Enligt kurdiska politiker i Sverige ska det dock inte handla om rekrytering till stridande förband.
Löften om god ersättning och att folk inte ska behöva förlora sina arbeten i Sverige har utlovats av denne kurdledare vid möten i Stockholm och Göteborg. Det uppger kurder bosatta i Sverige för SR Internationals kurdiska redaktion. Intresseanmälningar för rekrytering har delats ut, men Yousef Zozani, kurdisk politiker i Uppsala, tror inte att det handlar om att delta i själva kriget: – Jag tror inte att de används för strid, utan när amerikanerna kommer in ska kurderna hjälpa till som vägvisare och tolkar åt dem, säger Yousef Zozani, informatör i Sverige för partiet PUK #150; Kurdistans patriotiska union. Andra kurder berättar att de som rekryteras först ska utbildas vid USA:s träninsläger i Ungern och Qatar, där oppositionella irakier nu tränas inför ett eventuellt krig. Under utbildningen skulle en ersättning på mellan 30 000 och 40 000 kronor utgå. Efter utplacering i de kurdiska delarna av norra Irak skulle ersättningen höjas. Utrikesdepartementet känner inte till att värvningar av kurder pågår i Sverige, enligt Gufran al Nadaf vid UD:s presstjänst. Men det är inte första gången den här typen av kampanjer bedrivs i Sverige inför och under pågående konflikter i andra länder. Den mest omfattande rekryteringen ägde rum 1998 – 1999. Då gällde det kosovoalbaner bosatta här, som värvades för att delta i UCK-gerillans strider mot serberna i Kosovo. Men även under krigen i Bosnien och Kroatien uppmanades folk som utvandrat till Sverige att resa hem och ta värvning.
Nasser Sina, SR Internationals kurdiska redaktion och Christina Gustafsson, Ekot
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".