Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagen säger nej till öppna EU-möten

Publicerat fredag 21 februari 2003 kl 17.32
På torsdagen sade talman Björn von Sydow att han hoppas på större öppenhet när det gäller riksdagens EU-arbete. Men på fredagen står det klart att riksdagens gruppledare stoppat ett förslag om att riksdagens EU-nämnd under juni månad ska ha öppna sammanträden.
Centerns gruppledare Agne Hansson var en av dem som sade nej. – Nu hinner vi inte det till i juni, det var så frågan ställdes i första hand. Men det är en våldsam överdrift att säga att gruppledarna var emot öppna EU-sammanträden, det var inte så. Tydligt motiv Det var centern, moderaterna och socialdemokraterna som sade nej till förslaget. Gunilla Carlsson, moderat i EU-nämnden, ser jämfört med Agne Hansson ett tydligare motiv till att det blev nej: – Det finns en farhåga att regeringen inte skulle visa samma öppenhet som vi trots allt lyckats uppnå i ett antal år nu i EU-nämnden. Man vill på något sätt hitta garantier för att den inte upphör. En rädsla för att regeringen inte skulle våga berätta allt skulle alltså enligt Gunilla Carlsson vara skälet till inte öppna EU-nämndens sammanträden. Men Gunilla Carlsson som också är moderaternas vice ordförande är inte överens med moderaternas gruppledare Fredrik Reinfeldt. Gunilla Carlsson vill nämligen att sammanträdena ska öppnas: – Jag tycker att det kan vara ett verktyg. Nu hoppas jag att gruppledarna kan komma fram till andra sätt så riksdagen kan bli duktigare på att bevaka regeringen i EU-arbetet. Jag tror fortfarande att öppna EU-nämndsmöten kan vara ett sätt. Segelström ville öppna mötena EU-nämndens socialdemokratiska ordförande Inger Segelström är inte heller överens med sin gruppledning. Segelström ville öppna EU-nämnden: – Jag hade önskat att vi hade fått göra det. Men andra tycker annorlunda. Du har alltså blivit överkörd i den här frågan? – Ja, jag skulle ha önskat att vi hade fått pröva. Vårt förslag var att vi kunde ha fått pröva under juni månad och sedan utvärdera det. Men andra tyckte annorlunda. Vad det handlar om är de sammanträden riksdagens EU-nämnd håller i stort sett varje fredag elva månader om året. Till mötena kommer regeringens ministrar för att få godkänt för den linje regeringen valt inför kommande veckas möten i EU:s olika ministerråd. Det mesta av det som sägs på EU-nämndens möten blir i dag offentligt två veckor efter mötet när stenografiska anteckningar offentliggörs. Bara det som är utrikessekretess och förhandlingspositioner brukar vara hemligstämplat i de stenografiska uppteckningarna. ”Skandal” Nu blir det så även i framtiden, och EU-nämndens vice ordförande Carl B Hamilton är upprörd över den bristande öppenheten: – Det är ju inte så svårt, om FN:s säkerhetsråd kan klara av att ha både öppna och slutna möten kan nog riksdagens EU-nämnd det också. Jag tycker att det är en skandal att man år 2003 har den snäva inställningen.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".