Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Winberg välkomnar höjd föräldraförsäkring

Publicerat lördag 22 februari 2003 kl 16.22
Vice statsminister Margareta Winberg kommenterar nu beskedet att regeringen går ifrån vallöftet att höja taken i sjuk- och föräldraförsäkringen från första juli. Hon är positiv till en höjning.
Winberg, som är ansvarig för regeringens jämställdhetsarbete, sade i Ekots lördagsintervju att hon skulle välkomna om man delade på höjningarna, så att regeringen började med att höja det tak som gäller föräldraförsäkringen. – Ja, ur jämställdhetssynpunkt skulle jag välkomna detta, men det är möjligt att det blir krångligt, säger Margareta Winberg. Tycker inte att regeringen svikit löftet Närmare än så vill Margareta Winberg inte precisera sig i dag. Trots att socialdemokraternas vallöfte tydligt angav att taken skulle höjas första juli i år anser inte Margareta Winberg att man kan tala om ett löftesbrott om höjningarna nu skjuts på framtiden. Löftet står kvar, det är bara annorlunda formulerat: – Vi säger ingen tidpunkt. Lite grann brända av det som hände så säger vi under mandatperioden, säger Margareta Winberg. Betyder det att själva höjningen ska genomföras under mandatperioden eller att beslutet ska fattas, ska ni använda det här i ett val till? – Det har vi inte diskuterat på det viset, jag utgår ifrån att har vi haft det i en valrörelse, har vi sagt att under mandatperioden, vi sa då första juli, nu säger vi under mandatperioden, att det genomförs innan 2006, säger hon. Tänker vara aktiv i EMU-debatten EMU-moståndaren Margareta Winberg deklarerade att hon tänker vara aktiv i folkomröstningsdebatten. Vice statsministern diskuterade också Irak, förra helgens stora anti-krigs-demonstrationer var nyttiga, ansåg hon: – I och med att det var så stora demonstrationer, i och med att de var över hela världen så tror jag att många politiska ledare fick sig en tankeställare. Var det nyttigt? – Ja, det tror jag, säger Margareta Winberg. Valt bort demonstrationer I likhet med andra regeringsföreträdare ansåg hon sig ändå inte kunna rekommendera människor att delta i demonstrationerna. De kritiserar ju regeringen och man gör sina val, sa Winberg. – I mitt fall har jag valt att sitta i regeringen och vara politiker alternativet är ju att inte sitta i regeringen att vara demonstrant och vara ute på gatorna, säger hon.
Tomas Ramberg
Hör hela intervjun med Margareta Winberg på Lördagsintervjuns webbplats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".