Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landsting föreslås bekosta del av sjukskrivning

Publicerat måndag 24 februari 2003 kl 12.30
Läkarnas ansvar för höga sjukskrivningstal har debatterats. Nu vill Läkarförbundet att landstingen ska betala 10 procent av kostnaderna för sjukskrivningarna. På så sätt skulle landstingen tvingas se till att läkarna får tid och utbildning att hitta andra lösningar än sjukskrivning.
– Vi ser att vi har ett ansvar i den här frågan men vi har hela tiden hävdat att det inte bara handlar om läkarnas ansvar. Ska detta lyckas så måste även alla andra parter ändra attityd och handlande. Det handlar om stat, försäkringskassa, arbetsgivare och patienter. Men vi menar också att hälso- och sjukvårdens politiker och ledning måste vara med och dra sitt strå till stacken, säger Bernard Grewin som är ordförande i Sveriges Läkarförbund. Sveriges läkares fackförbund, Läkarförbundet, vill att 10 procent av kostnaderna för sjukskrivningar läggs direkt på landstingen. I gengäld vill de att landstingen ska få täckning för en del av kostnaderna genom ökade statsbidrag. Förslaget skulle enligt läkarförbundet leda till en ökad ekonomisk press på landstingen att hålla nere sjukskrivningarna. Men att det skulle leda till att läkarna låter bli att sjukskriva patienter som verkligen inte kan arbeta tror inte Bernard Grewin: – Det är viktigt att läkare som skriver sjukintyg aldrig försätts i etiska problem. Om man lägger det ekonomiska ansvaret på landstingsnivå, på politiker och ledning, och inte på läkaren menar vi att den risken minimeras.
Sara Hägg och Aina Jutterström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".