Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LO kräver att regeringens löfte står fast

Publicerat måndag 24 februari 2003 kl 16.07
LO gör nu gemensam sak med de andra fackliga centralorganisationerna och kräver att regeringen står fast vid planerna att höja den högsta ersättningen i föräldraförsäkringen från den första juli i år. Det beslutade LO vid sitt styrelsemöte på måndagen.
– När det gäller föräldraförsäkringen är vårt krav att den ska genomföras från den 1 juli. Däremot accepterar vi att man något senarelägger höjningen av taket när det gäller sjukförsäkringen. Men det ska enligt LO:s styrelse komma som nästa reform, säger Håkan Meijer, förste vice ordförande i LO. LO prioriterar LO:s styrelse tycker alltså inte att taken i de olika socialförsäkringarna måste höjas samtidigt. LO har därmed också gjort en egen prioriteringsordning för reformerna. Prioritet nummer ett är taket i föräldraförsäkringen som LO kräver ska höjas redan från 1 juli. Prioritet nummer två är höjningen i sjukförsäkringen. Eftersom det är en betydligt dyrare förändring så accepterar LO att den skjuts på framtiden. Först som prioritet nummer tre är LO sedan tidigare starka krav på höjda a-kassenivåer. Flera perspektiv Mer än 19 av 20 LO:s medlemmar har en lön under det så kallade taket på cirka 24 000 kronor i månaden. Därmed berörs de inte av en eventuell höjning i föräldraförsäkringen. Trots det tycker Håkan Meijer att det ändå är en viktig fråga för LO: – Man kan inte bara se det här ur ett LO prespektiv. Det är ofta så att en kvinnlig LO-medlem inom exempelvis vård eller service är gift med en tjänsteman som ligger över 7, 5 basbelopp i lön. – Då är det viktigt att den mannen stimuleras att ta ut sin föräldraförsäkring så att den här kvinnan kan vara kvar i förvärvslivet och att man därigenom delar på det antal dagar som står till buds, säger Håkan Meijer, vice ordförande i LO.
Erik Boman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".