Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen kräver skarp lag mot smittat kött

Publicerat tisdag 25 februari 2003 kl 17.52
Den svenska regeringen tar strid med EU för att skärpa lagstiftningen för importerade köttberedningar, efter Livsmedelverkets undersökning, som visat att vart femte parti importerade köttberedningar, som kebab och kyckling, varit salmonellasmittat. I vissa fall gällde det även partier med salmonellaintyg.
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist vill nu täppa till luckan i EU-lagstiftningen, som gör att vissa typer av utlänskt kött kan importeras till Sverige utan att köttet kontrollerats vad gäller salmonella. Köttberedningar är fläsk, nöt och fågel som kryddats eller marinerats, men som inte värmebehandlats. Före november 2001 fanns det krav på att den här typen av kött skulle kontrolleras. Men efter påtryckningar från EU tvingades Sverige ta bort kravet. Nykvist vill kontrollera igen Till lantbrukstidningen ATL säger Ann-Christin Nykvist att regeringen kommer att verka för att kravet införs på nytt. Från Livsmedelsverkets sida efterlyser man också frivilliga kontroller från köttimportörernas sida. Anna Arvidsson är chef för enheten för internationell handel på livsmedelsverket. – Salmonella avdödas om köttet hettas upp. Men det finns alltid en risk ändå om man till exempel skär ickevärmebehandlat kött på skärbräda och sedan använder samma kniv och skär sallad, säger Anna Arvidsson. Stickprovskontroller ökar I 13 av de 58 partier Livsmedelsverket undersökte fanns salmonella. I ett par fall rörde det sig om multiresistena varianter. Livsmedelsverket kommer nu att genomföra fler stickprovskontroller. Det är bra, anser köttimportören North Trade i Stockholm. North Trade testar redan idag allt importerat kött, trots att det enligt lagen inte behövs, och ibland har man funnit salmonella. – Vi har ju noterat från vårt företag att importen av kycklingkött ökar ganska dramatiskt och har ändå valt att stå utanför och undvika vissa ursprung på grund av att vi har sett vissa risker, alltså att salmonella påträffas, som ganska uppenbara. – Vi uppmanar Livsmedelsverket att se över rutinerna och stärka upp regelverket runt provtagningen av kycklig, säger Johan Hållbus.
Jonas Alsgren och Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".