Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Politisk spricka om klimatmål

Publicerat måndag 18 februari 2008 kl 16.58
Carlgren.

Allianspartierna och oppositionen har inte lyckats komma överens om de svenska klimatmålen. De fyra regeringspartiernas ledamöter i klimatberedningen vill minska utsläppen av koldioxid i Sverige med 30 procent fram till 2020, medan oppositionen vill att minskningen ska vara 40 procent.

– Jag tycker naturligtvis att det är väldigt tråkigt och uppfattar det lite som att det gick politik i detta. Vi låg rätt nära varandra, säger Sofia Arkelsten som är moderaternas representant i klimatberedningen.

– Jag är livrädd för att det ska bli något slags överbudspolitik - att den bästa miljöpolitikern är den som vågar säga den högsta siffran, säger Sofia Arkelsten.

Vänsterpartiets ledamot Wiwi Anne Johansson anser att det var de borgerliga som backade under sista veckan.

– Då blev regeringen nervös, tror jag, och började lägga sig i. Det tror jag var det stora problemet - att man inte orkade låta klimatberedningen vara en så pass oberoende beredning som det var sagt från början, säger Wiwi Anne Johansson.

Oenigheten gäller bland annat om Sverige ska kunna räkna hem satsningar på klimatförbättringar utomlands, vilket oppositionen motsätter sig.

Enligt utredningen ordförande Hans Jonsson handlar det totalt sett bara om en skillnad på fem procentenheter mellan regeringspartiernas förslag och oppositionens.

Men i mycket råder enighet. Bland annat att järnvägsinvesteringarna måste öka med 50 procent fram till 2020. Beredningen vill också bygga ut för höghastighetståg mellan storstäderna.

Bensinen ska bli 70 öre dyrare. Och de tunga vägtransporterna ska få en kilometerskatt från 2011.

Utöver de förslag som klimatberedningen är enig om ville oppositionspartierna bland annat införa en flygskatt, satsa mer på biogasdrivmedel och ge mer stöd till dem som vill göra sina bilar mer miljövänliga.

Miljöminister Andreas Carlgren vill ändå inte ge upp hoppet om att det ändå ska bli enighet mellan oppositionen och regeringspartierna.

– Vi ska lyssna mycket noga på vad oppositionspartierna säger och jag kommer att vara intresserad av varje möjlighet att bli helt ense.

Hans Jonsson vill ju lägga över det här till partiledarna. Vad säger du om det?

– Jag förstår hans känsla. Men nu kommer jag och regeringen att lyssna mycket noga på om oppositionen kan lägga åtgärder hela vägen som man skulle kunna bli ense om. För det är vad som krävs om man också ska kunna bli ense om ett mål, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".