Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få bidragsfuskare fälls i domstol

Publicerat tisdag 19 februari 2008 kl 03.00

Försäkringskassans anmälningar mot misstänkta bidragsfuskare ökar rekordartat. Men bara en av sju anmälningar slutar med fällande dom.

Bland orsakerna finns bristfälliga anmälningar och att Försäkringskassan anmäler bagateller.

– Man skulle kunna komma lite längre om man fick ytterligare förhöjd kvalitet på polisanmälningarna och att de samtidigt var betydligt mer preciserade till sin form. Då skulle man också nå längre och då skulle man hos polis och åklagare kunna koncentrera sig på de mer relevanta fallen, säger vice överåklagaren Astrid Eklund.

Försäkringskassan anmäler allt fler bidragsfusk. Men bland de drygt 2 000 fall som avslutades förra året, ledde bara 286 till fällande dom eller 14 procent.

I en tredjedel av anmälningarna kunde åklagarna inte ens hitta någon brottsmisstanke. Oftast handlade det om misstag som den anmälde hade begått och som Försäkringskassan trodde var avsiktligt fusk.

Några få fall har gällt personer som någon enstaka gång fått ett par hundringar extra utan att vara berättigade till det och som inte lämnat tillbaka pengarna.

Kontentan är att de allra flesta fallen läggs ner av åklagaren och aldrig når domstolen.

– Vi har inom åklagarmyndigheten en väldigt hård arbetsbörda generellt sett och varje åtgärd som gör att vi kan koncentrera oss på det som vi verkligen är till för att koncentrera oss på, är ju positivt, säger Astrid Eklund, vice överåklagare

Åklagarna hoppas på bättre anmälningar från Försäkringskassan och de gör rätt i att hoppas på det. För kassan anmälde rekordmånga misstänkta fall av bidragsfusk förra året, drygt 4 700 eller en ökning med 262 procent jämfört med året innan.

Försäkringskassan hävdar att anmälningarna både håller god kvalitet och är helt berättigade.

– Ibland förs frågan upp om vi okynnesanmäler och det tycker jag inte att vi gör. I det stora hela är det riktiga anmälningar som ska anmälas, säger försäkringsdirektör Stig Orustfjord.

Enligt Orustfjord beror den låga andelen fällande domar delvis på att de flesta fall kom till innan den nya lagen mot bidragsfusk infördes i augusti förra året.

– I den gamla lagstiftningen fanns det för stort utrymme för folk att säga att ”det var inte min mening, jag glömde, jag slarvade” och så vidare. Nu har man inför att man kan ställas till ansvar om man är oaktsam.

En annan förklaring är att polis och åklagare måste prioritera, säger Orustfjord.

– Sitter man och ska utreda ett tillfällig föräldrapennings-bedrägeri på 1 000 kronor och en grov misshandel, så kan jag också förstå att polisen först tar itu med misshandelsärendet, säger försäkringsdirektör Stig Orustfjord.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Fakta: Polisanmälningar för bidragsfusk

* 2007 anmäldes 4 769 fall av misstänkt fusk med socialförsäkringar. 2 871 var misstänkta fall av vab-fusk.

* 2006 var antalet anmälningar 1 795, varav 530 var för misstänkt vab-fusk.

* Siffrorna ovan avser antalet anmälningar. En anmälning avser oftast en person.

* Brottsförebyggande rådet har ett annat sätt att räkna, antalet misstänkta brott. En anmälning kan innehålla misstankar om flera brott. Enligt Brå:s siffror anmäldes förra året 8 085 misstänkta fuskbrott, mot 2 590 året före.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".