Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnor som blir mammor vid 50 ökar

Publicerat onsdag 20 februari 2008 kl 05.50

Antalet kvinnor i 50-årsåldern som föder barn ökar kraftigt. År 2007 var de äldsta mammorna dubbelt så många som året innan, enligt Statistiska Centralbyrån.

En majoritet av mammorna i den här åldern har blivit gravida utomlands, genom provrörsbefruktning med äggdonation, enligt experter som Ekot har talat med.

51-åriga Ewa Ekdahl på Lidingö utanför Stockholm är en av dem och hon åkte till Riga i Lettland för att få hjälp.

– Det var det landet som jag kände till där man kunde få ägg donerade när man var nästan 50 år.

Fyra månader gamla Diana jollrar i bakgrunden när Ewa Ekdahl berättar om hur hon åkte till Riga en vecka innan hon fyllde 50. Sista chansen för att få genomgå provrörsbefruktning med äggdonation på kliniken där och det blev ett barn på första försöket.

Ewa är inte ensam. 2007 födde 24 kvinnor som var 49 år och äldre, barn i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån och det är en fördubbling jämfört med året innan. För bara tre år sedan nådde antalet mammor i 50-årsåldern för första gången upp till tio på ett år, och förra året låg siffran alltså över 20.

Kvinnor har länge skaffat barn allt senare i livet. Man satsar på jobbet eller träffar sin partner först i medelåldern.

Christina Bergh, adjungerad professor vid kvinnokliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg är inte förvånad över utvecklingen, hon ser en trend här.

– Det är något som har ökat den senaste tioårsperioden, det som kallas reproduktiv turism. Man åker till andra länder med annan lagstiftning och får hjälp där, säger hon.

Äggdonation, alltså att man använder en annan kvinnas ägg, blev tillåtet enligt svensk lag i januari 2003. Då sattes ingen exakt åldersgräns, men i praktiken görs inte behandlingar i Sverige på kvinnor äldre än 40-45 år.

Resonemangen när lagen skrevs handlade om barnets rätt till en förälder som har hälsan och orken kvar under hela uppväxten.

De medicinska riskerna för mammor som är äldre och deras barn är ganska små trots allt, säger professor Christina Bergh.

51-åriga nyblivna mamman Ewa Ekdahl ångrar ingenting i dag, och hon tänkte aldrig på risker inför beslutet att skaffa barn.

– Innan jag skulle få Diana, så var det risk för blodpropp i benen och då började jag inse att jag var inte så ung som jag trodde att jag var, säger 51-åriga Ewa Ekdahl som fick barn för fyra månader sedan.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".