Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Halländska barns antibiotika ska utredas

Publicerat onsdag 20 februari 2008 kl 06.25

Nu ska forskare försöka ta reda på varför läkare i Halland skriver ut så mycket antibiotika, inte minst till små barn.

Landstinget vill få läkare att minska sin förskrivning av antibiotika. Annars finns risken att antibiotika på sikt slutar fungera mot vanliga sjukdomar som öroninflammation eller luftvägsinfektion.

– Halländska barn mellan noll och fyra år är den grupp barn i Sverige som får mest antibiotika, säger Mats Erntell som är smittskyddsläkare i Halland.

– Åtta av tio barn, om jag ska förenkla det, får ett recept av antibiotika. Sammanlagt så är det en väldigt hög förskrivning, dubbelt så hög som i det landsting som ligger lägst i förskrivning till barn.

Socialstyrelsen och landstinget Halland hjälps åt att finansiera en antibiotikaundersökning. Forskare vid Nordiska Högskolan för Folkhälsovetenskap och Karolinska Institutet ska nu under våren intervjua 20 läkare på vårdcentraler i Halland.

– Det är väldigt öppna frågor. Om man ser antibiotikaförskrivningen som ett problem och hur upplevde man senaste gången man förskrev antibiotika. Analysera just attityder och ställningstagande.

Mats Erntell pekar på att det fria vårdvalet som numera finns i Halland och Stockholm kan vara ett skäl till ökad förskrivning av antibiotika. Vårdcentralerna konkurrerar om patienter, som kan välja någon annan vårdcentral om läkaren säger nej när patienten vill ha penicillin.

Enligt Mats Erntell lär det inte bli aktuellt att direkt begränsa vissa läkares rätt att skriva ut antibiotika, men smittskyddsläkaren vill däremot se bättre information, inte bara till patienter och småbarnsföräldrar.

– Vi behöver säkert informera olika personalgrupper om när det är indikation att använda antibiotika. 

Antibiotika fungerar inte mot virussjukdomar, men läkare visst borde de veta när man använder antibiotika?

– Det vet de också, men vi har ibland svårt att bestämma var gränsen går. När är det övervägande en bakterieinfektion och när är det fortfarande en virusinfektion.

– Vi vet att en virusförkylning med hosta sitter i i tre veckor. Går man in med antibiotika mot en sådan infektion så hjälper inte det. Det tillför ingenting nytta, bara nackdelar, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland. 

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".