Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdnadsbidrag för småbarn kan försenas

Publicerat torsdag 21 februari 2008 kl 03.00
Familjefrukost. Foto:Hasse Holmberg/Scanpix.

I sommar ska det bli möjligt för kommuner att införa vårdnadsbidrag till föräldrar med barn under tre år. Men efter kommunal kritik mot växande byråkrati och svårigheter att beräkna kostnaderna riskerar nu bidraget att försenas på många håll.

Ett exempel är kristdemokratiskt styrda Markaryds kommun, som kommer att vänta med att införa bidraget till årsskiftet för att först kunna beräkna ordentligt vad det kostar. Maria Lavin är en av dem som får vänta ett halvår till innan bidraget införs.

– Jag har bara småbarn nu. Det är bara en gång i livet. Jag tror inte att jag kommer att ångra att jag inte jobbade mer när de var små, säger Maria Lavin.

Men Maria Lavin i Markaryd får inget kommunalt vårdnadsbidrag när det blir möjligt för kommunerna att införa det i sommar. Markaryds kommun hör till dem som avskräckts av krångliga regler och svårigheten att beräkna kostnaderna och väntar därför med att införa bidraget till årsskiftet.

Kommunalrådet Bengt Germundsson förklarar hur man tänkt.

– Jag skulle gärna också införa det snabbt, Men nu har vi en kommunal budgetprocess, en kommunal ekonomi att ta hänsyn till och för vår del tror jag det är mest realistiskt att tänka sig den 1 januari som införandedatum här 2009, säger Bengt Germundsson.

Än är det några veckor kvar tills regeringen lägger fram sin proposition om vårdnadsbidraget. Men förberedelserna i kommuner som vill införa bidraget är redan långt framskridna, en nödvändighet med tanke på vad en sådan här förändring betyder för kommunala budgetar och planering av barnomsorgsverksamheten.

Enligt regeringens preliminära förslag ska bidraget max kunna uppgå till 3 000 skattefria kronor i månaden och det ska kunna införas redan den 1 juli i år.

Osäkerheten kring kostnaderna är stor och handlar bland annat om hur många föräldrar som kommer att ta emot bidraget, om några avsäger sig sina platser i den kommunala barnomsorgen, hur mycket skatteintäkterna minskar och vad den ganska omfattande administrationen kommer att kosta.

Klas Olsson, chefekonom på Sveriges kommuner och Landsting, hör till dem som kritiserat den snäva tidsplanen och nu varnar han för att fler än Markaryd kommer att bli försenade.

– Av dem som till slut kommer att genomföra det, och det är säkert en hundra kommuner som kommer att göra det, så kommer ganska många att inte hinna genomföra det till 1 juli i år utan det kommer att dröja, säger Klas Olsson.

En annan fråga som aktualiserats är vad vårdnadsbidraget egentligen betyder för den kommunala budgeten.

I Markaryd är man tydlig med att detta är en reform, och därmed en utgiftsökning. Andra kommuner är mindre benägna att spendera pengar på detta.

Socialdemokratiskt styrda Södertälje är en av bara två kommuner utan borgerlig majoritet som beslutat införa bidraget. Här har miljöpartiet gått ihop med de borgerliga för att driva igenom frågan, men villkoret är att det inte ska kosta kommunen någonting. Kommunalrådet Anders Lago, socialdemokrat, tvivlar på att det kommer att bli så.

– Det beror ju mycket på hur många som utnyttjar detta. Det är klart, är det bara de som inte har en förskoleplats idag som utnyttjar det, så blir det en kostnad för kommunen. Men minskar antalet förskoleplatser så minskar kostnaderna. Jag tror att det är svårt att få det kostnadsneutralt, säger Anders Lago i Södertälje.

Ann Tiberg
ann.tiberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".