Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre nya jobb när konjunkturen viker

Publicerat torsdag 21 februari 2008 kl 12.05
Bylund listar framtidsjobb.

Uppdaterad 15:59
Arbetsmarknaden vänder nedåt i år, enligt en prognos från Arbetsförmedlingen. Sysselsättningen kommer att öka, men det blir inte lika många nya jobb som förra året.

Att det blir färre nya jobb beror på den vikande konjunkturen och på att det saknas arbetskraft inom vissa yrken, enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Bo Bylund.

– Bristen skärps inom olika yrkesområden, som inom data, inom teknikyrken och delvis inom byggbranschen, säger Bylund.

Arbetsförmedlingen räknar med att det blir 35 000 personer till får jobb i år och att arbetslösheten minskar, men det är ändå betydligt lägre siffror än förra året, då sysselsättningen ökade med 104 000 personer.

2007 skapades det rekordmånga nya jobb, men nedgången beror också på att Arbetsförmedlingen, precis som de flesta andra bedömare, räknar med att konjunkturen viker nedåt, men också på att det saknas arbetskraft inom visa branscher, som data och byggbranschen. Det är främst där, som det skulle kunna ske ytterligare tillväxt.

Arbetsförmedlingen presenterade på torsdagen också för första gången en sammanställning för var det finns störst chans att få jobb på fem till tio års sikt.

Datatekniker, ingenjör och byggnadsarbetare kommer att behövas, men också sjuksköterskor, läkare och förskollärare finns det behov av, enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Enligt Bo Bylund görs sammanställningen för att hjälpa ungdomar att välja utbildningar, som ger stor chans till jobb.

– Vi vill ge ungdomar ett bättre beslutsunderlag, när man ska välja vilken utbildning man ska satsa på, säger han.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Det kan man fråga sig. Vi har haft en tradition av att göra årliga prognoser för att vara säkra på dem, säger Bo Bylund.

Bo Bylund var delvis självkritisk och menade att Arbetsförmedlingen nog kunde gjort mer för att informera om framtidsbranscher, men han riktade också kritik mot utbildningsväsendet, som han menar måste bli bättre på att se till att utbildningarna är anpassade till var jobben finns.

Bo Bylund menar att även näringslivet har ett visst ansvar.

– Inom dataområdet sjönk antalet studenter oerhört dramatiskt efter it-kraschen vid millennieskiftet. Här måste industrin och andra hjälpa till att skapa framtidstro och att det är en framtidsbransch, säger Bo Bylund.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".