Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen har börjat bugga misstänkta

Publicerat lördag 23 februari 2008 kl 03.00
Polisen får avlyssna sedan årsskiftet. Arrangerad bild.

Sedan 1 januari är det tillåtet för polisen att placera ut dolda mikrofoner för att avlyssna misstänkta brottslingar, det som brukat kallas för buggning. Polisen bekräftar att verksamheten kommit i gång.

– Jag kan säga att det pågår ärenden i Sverige i dag inom den öppna polisverksamheten, säger polisöverintendent Arne Andersson vid Rikskriminalpolisen.

Hur många då?

– Jag kan tyvärr inte upplysa om det.

Hur många personer som nu buggas eller hur många ansökningar om att få bugga som polisen har gjort det vill alltså Arne Andersson på Rikskriminalpolisen inte säga.

För att få tillåtelse att bugga en person krävs tillstånd från domstol.

Ekot har talar med tre av landets större tingsrätter. I Uppsala och Göteborg har man inte fått in några ansökningar alls som gäller buggning.

Stockholms tingsrätt vill inte tala om hur många ärenden som kommit in som rör rikets säkerhet, det vill säga hanteras av Säpo. När det gäller den vanliga brottsligheten har man inte heller där fått in ansökningar från polisen.

Frågan om buggning har diskuterats intensivt under många års tid bland de politiska partierna i Sverige.

Från polisen har man länge propagerat för att metoden ska bli tillåten, och hävdat att det skulle vara viktigt för att bland annat klara upp grova narkotikabrott.

I höstas röstade alltså en riksdagsmajoritet för att tillåta buggning eller hemlig rumsavlyssning som det också kallas.

Polisen får använda sig av buggning, när det gäller personer är skäligen misstänkta för grova brott som till exempel mord, dråp, grova narkotikabrott och terroristbrott.

Arne Andersson på Rikskriminalpolisen räknar med att ungefär 40 personer om året kommer att avlyssnas, men att man att det kanske inte blir så många under det första året.

– Man kan inte bara så att säga med det här tvångsmedlet gå rakt in i en bostad eller nåt annat och bara aptera den här tekniken utan det kräver mycket förberedelser.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".