Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

DO hann inte ta upp anmält fall -  eventuella brottet preskriberades

Publicerat måndag 25 februari 2008 kl 05.00

Ett väldokumenterat fall av misstänkt diskriminering, med bandade krogvakter som stoppar invandrare, kommer aldrig att kunna prövas i domstol. Diskrimineringsombudsmannen, DO, arbetade så långsamt att det eventuella brottet hann bli preskriberat. Nu anmäls DO till justitiekanslern.

Det är regissören Karzan Kader som anmäler DO. Han är en av dem som hindrades komma in på krogen.

– Jag vände mig till DO för att få en chans till prövning. Men de sumpade det helt och hållet. Nu har jag inte ens rätt att anmäla krogarna längre, säger han.

Den 25-årige regissören Karzan Kader ville bevisa den diskriminering han länge upplevt själv vid krogentréerna. Med hjälp av Sveriges Television ringde han till ett antal krogar i Stockholms innerstad och bandade samtalen:

– Det är inget speciellt...

Är det någon gästlista eller?

– Absolut inte.

Men så här lät det senare vid krogentrén:

– Man måste finnas på gästlisten för att komma in...

Karzan Kader och hans bror gick till flera krogar och de stoppades överallt.

Hösten 2005 lämnade han in det bandade materialet till diskrimineringsombudsmannen tillsammans med en anmälan mot två av klubbarna.

Men där blev det stopp. DO skrev till krogarna och bad om ett yttrande. När inget svar kom, så skickades en påminnelse. De anmälda krögarna svarade aldrig.

Två år gick och det anmälda brottet preskriberades. Under tiden fick Karzan Kader höra av handläggaren att allting gick bra.

– Om det inte går bra ska de säga det, att de har många anmälningar till exempel, säger han.

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering Katri Linna beklagar det inträffade och medger att DO gjorde ett misstag när man missade preskriptionstiden.

Ett problem, säger hon, är att DO inte har någon laglig möjlighet att tvinga en anmäld krögare att svara på en anmälan.

Men enligt Katri Linna visar fallet med Karzan Kader också på ett större problem. Anmälningarna om diskriminering har blivit så många, att DO inte hinner med dem alla. Hon är rädd för att folk slutar lita på systemet.

– Antingen måste man framöver tänka på hur man ska lösa resurserna eller så får man fundera över ett annat system. Dagens rättshjälpssystem är för vanskligt att förlita sig på, säger hon.

Men för Karzan Kader handlar det om rättvisa nu. Han har med hjälp av Diskrimineringsbyrån anmält DO till justitiekanslern och kräver 100 000 kronor i skadestånd.

– Jag känner mig så blåst för jag har verkligen litat på dem. De har inte ringt mig en enda gång och bett om ursäkt för vad som har hänt. De har kränkt mig mer än vad krogarna har gjort. Någon måste ta sitt ansvar, säger Karzan Kader.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".