Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Banker vill styra om pensionssparandet

Publicerat måndag 25 februari 2008 kl 05.00
Färre sparar i privat pensionsförsäkring

Att spara i en privat pensionsförsäkring har blivit mindre attraktivt sedan årsskiftet då avdragsrätten för pensionssparande sänktes till 12 000 kronor. Banker och försäkringsbolag försöker nu övertyga sina kunder att börja spara i kapitalförsäkringar istället.

– Jag gör som jag alltid har gjort, jag fortsätter ändå, trots att det är en dålig affär. Men jag är 52 år så tänkte börja använda dem snart, säger Magnus Vallentin, en av landets många pensionssparare.

Han verkar inte särskilt bekymrad över att han gör en dålig affär som håller fast vid sitt gamla sätt att pensionsspara. Men inte alla pensionssparare har koll och många betalar fortfarande in för mycket.

Alla banker och försäkringsbolag tycks vara överens om att kapitalförsäkringar är det bästa alternativet om man vill spara över 12 000 per år till pensionen.

Kapitalförsäkringen kan man till skillnad från pensionsförsäkringen inte dra av på skatten vid inbetalning. Men till skillnad från pensionen är utbetalningarna fria från inkomstskatt till skillnad från pensionen.

Vad händer då om man nu missar att se över sitt sparande och ligger kvar och betalar mer än 12 000 i år i pensionspremie?

Bankerna tar inget ansvar utöver att de informerar sina kunder om skatteändringen.

Skandia liv har ungefär en tiondel av de cirka 350 000 kunder som påverkas av skatteändringen.

Bengt Åke Fagerman är vd för Skandia liv och tycker inte att det är nödvändigt att sätta stopp för privata pensionspremier på över 12 000 kronor.

– Vill man sätta in mer kommer man naturligtvis att göra det, men jag utgår från att det rör sig om extrema undantagsfall. Vår rekommendation är att man inte ska göra det. Vi tycker det är bättre att man väljer en annan typ av försäkring, exempelvis en kapitalförsäkring, säger Bengt Åke Fagerman.

Emma Hildén
emma.hilden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".