Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
COLOMBIA

Farc-gerillan håller 750 fångar

Publicerat lördag 23 februari 2008 kl 10.25

I dag, lördag, är det sex år sedan den dåvarande presidentkandidaten Ingrid Betancour kidnappades av den colombianska Farc-gerillan. På senare tid har Farc lovat frige flera fångar, men Ingrid Betancour tillhör inte dem.

Ingrid Betancour är den mest berömda av de cirka 750 fångar som hålls av den colombianska Farc-gerillan.

Eftersom hon har både franskt och colombianskt medborgarskap så har hennes fall också blivit en viktig fransk angelägenhet.

Men berömdheten är tveeggad och just för att hon är så berömd så lär Ingrid Betancour bli den sista fången som Farc släpper.

För ett par månader sedan frigav Farc två kvinnliga fångar. En av dem, Clara Rojas, var Ingrid Betancours assistent som kidnappades samtidigt med henne och nu har Farc lovat att frige ytterligare fyra fångar.

Men inte Ingrid Betancour, hon är för värdefull och ett trumfkort i alla potentiella förhandlingar.

Hon lär knappast bli fri förrän det kommer till stånd ett humanitärt fångutbyte i vilket gerillan lovat frige drygt 40 fångar i utbyte mot cirka 500 gerillamän som finns i colombianska fängelser.

Men dessa 40 utbytbara är bara en liten minoritet av Farcgerillans fångar.

Den snart 70-årige svensken Roland Larsson, som kidnappades den 16 maj förra året, tillhör de 700 som inte är utbytbara.

Han är en av de som gerillan betraktar som en ekonomisk investering och som bara blir fri om den begärda lösensumman betalas.

Officiellt vet man ingenting om Roland Larsson men det finns uppgifter om att han setts vid liv tillsammans med en grupp gerillamän.

En teori är att det var hans colombianska sambo och förmannen på hans gård som låg bakom kidnappningen men att de senare sålde honom till Farc.

Det är inte alls ovanligt att gerillan köper kidnappningsoffer med god betalkapacitet av olika lokala maffior. Det finns uppgifter som hävdar att gerillan nu kräver omkring en miljon kronor för att släppa Roland Larsson, en summa som gerillan kommit fram till efter att ha låtit värdera Larssons egendomar i Colombia och så som därför är realistisk.

Farc-gerillans industriella kidnappningsverksamhet rymmer många överraskande aspekter men inga som bidrar till att återge gerillan den politiska trovärdighet som den har förlorat, just på grund av kidnappningarna.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".