Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på ny bibliotekspolitik

Publicerat tisdag 26 februari 2008 kl 03.00
Många saknar tillgång till låneböcker.

Staten måste ta ett större ansvar för kvaliteten på landets bibliotek. Det menar Svensk Biblioteksförening, som nu kräver en ny nationell bibliotekspolitik med bland annat statliga mål för biblioteken.

Niclas Lindberg är generalsekreterare i Svensk Biblioteksförening.

– 450 000 barn saknar tillgång till skolbibliotek, deras biblioteksanvändande sjunker, bokläsandet minskar i de grupperna och barn får en sämre och sämre läsförståelse. Så här kan inte en kunskapsnation som Sverige ha det.

– Vi behöver ha bättre bibliotek som hjälper till att nå ute med litteratur och information på ett helt annat sätt än vad vi gör idag, säger han.

På måndagen träffade Niclas Lindberg kulturministern för att presentera ett åttapunkts-förslag om en nationell bibliotekspolitik. Bland annat skulle den innebära någon form av central myndighet med ansvar för att kontrollera kvaliteten på landets bibliotek, liknande den roll som Skolverket har för skolan. Biblioteksföreningen vill också se nationella mål för bibliotekens verksamhet.

– Till exempel en bild av att alla skolelever ska ha tillgång till bemannade skolbibliotek. Barn, äldre, funktionshindrade, språkliga minoriteter som har fått sämre tillgång till biblioteksservice under de senaste 15 åren ska få en bättre tillgång.

– Det kan handla om att sätta in åtgärder för att förstärka bibliotekens digitala tjänster där det finns stora skillnader mellan kommuner och delar av landet idag, säger han.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill inte lova något om en nationell bibliotekspolitik, men hon säger att biblioteksfrågan är viktig för den pågående statliga kulturutredningen.

– Biblioteksfrågorna är prioriterad hos dem, att man ser stora möjligheter att utveckla bibliotekens roll. Så jag utgår från att de kommer att ta kontakt med varandra. Jag tror att det är väldigt mycket spännande som kommer att hända på biblioteksområdet.

Men en gemensam myndighet för att kontrollera kvalitén på biblioteken, hur ser du på det?

– Den frågan kommer inte upp så konkret, utan det är något som kulturutredningen får titta på. Jag tror att det är svårt att hitta någon sådan nationell strategi, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".