Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre hjärtinfarkter bland 50-åriga män

Publicerat onsdag 27 februari 2008 kl 10.55

Risken för medelålders män att få hjärtinfarkt har halverats jämfört med i början av 60-talet. Flera studier bland 50-åriga män i Göteborg visar att bland annat minskad rökning har betytt mycket för antalet hjärtinfarkter.

– En viss oro känner man eftersom nära anhöriga har drabbats och jag känner folk som jobbar på sjukhus, på hjärtavdelning, som bekräftar att det kommer in unga människor där, säger 51-årige Bengt.

Hjärtinfarkt är fortfarande den vanligaste dödsorsaken hos män, men risken att drabbas har gått ner kraftigt, enligt studier som professor Lars Wilhelmsen har gjort.

Sedan 1963 har han vart tionde år undersökt hjärt- och kärlhälsan hos ett tusental 50-åriga män i Göteborg.

– Den sammanlagda risken har gått ner till 45 procent av vad den var 1963. Det stämmer väl överens med nedgången i insjunknande i hjärtinfarkt som också har gått ner till 45-50 procent, säger Lars Wilhelmsen.

Minskad rökning är en av de viktigaste faktorerna bakom den halverade risken för hjärtinfarkt.

– Vi var uppe i 56 procent rökare när vi började. Vi är nu nere i ungefär 20 procent. Blodfetthalten, kolesterolvärdet, som också är en viktig riskfaktor, har också gått ner kraftigt.

Det är inte ökad behandling med läkemedel som ligger bakom den minskade risken för hjärtinfarkt, säger Lars Wilhelmsen. Det handlar helt om ändrade levnadsvanor, som minskad rökning och bättre kost.

– Det är många som har haft för sig att det inte lönar sig att sänka kolesterolet eller sluta röka, men här har vi verkligen belägg för att det lönar sig.

Enligt Lars Wilhelmsen verkar det som att trenden för hjärtinfarkter bland män ser liknande ut även i övriga Sverige.

Kvinnor har man undersökt nu på senare år. Också där syns en minskad risk för hjärtinfarkt, även om nedgången inte är lika kraftig.

Men allt är inte frid och fröjd. Bland annat blir 50-åriga män allt mer överviktiga och det lär snart få genomslag i statistiken.

– I USA, där folk är fetare än vad vi är i Sverige, är fetma en ganska viktig riskfaktor för att få hjärtinfarkt. Om det fortsätter här i Sverige som det har gjort hittills så hamnar vi på samma risknivå som amerikanerna, säger Lars Wilhelmsen.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".