Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Bättre pedofilförhör ger fler åtal”

Publicerat lördag 1 mars 2003 kl 08.30
Män som misstänks för sexuella övergrepp på barn blir många gånger aggressivt bemötta under polisförhören. Polisen lägger inte heller ner något större efterarbete på vad som framkommit av frågorna, visar en studie som gjorts vid Stockholms universitet av juristen Johanna Arehn.
Johanna Arehn menar att fler pedofilbrott skulle kunna lösas om polisen förbättrade sina förhörsmetoder. – Det är en så hög procent av dessa mål där förundersökningen läggs ner, där ändå barnen har utsatts för mycket krävande och jobbiga förhör, säger hon. Jag tror att man inte skulle behöva lägga så mycket fokus på barnet om man i stället satsar mer på förhören med den misstänkte, säger hon. Bara ett förhör Studien bygger på 100 fall där polisen i Norrköping förhört misstänkta pedofiler. Vad man fann var att männen bara förhördes vid ett tillfälle och i stället för att göra en utskrift av förhöret sammanfattades det i några meningar. – Jag kan inte se om han har försökt att slingra sig, om han upplever förhöret som obehagligt, utan det framgår bara kortfattat vad hans inställning är och en eventuell förklaring till de påstådda händelserna, säger Johanna Arehn. Vad innebär det här menar du? – Det innebär att när åklagaren ska ta ställning till om det finns anledning att fortsätta förundersökningen eller om det finns anledning att väcka åtal så har inte åklagaren något material att gå på. Aggressivt uppträdande I en annan del av studien fann Johanna Arehn också att poliserna uppträdde aggressivt mot de misstänkta männen. – Redan vid förhörets början kände de att de var anklagade, att de blev aggressivt bemötta. Blir man från början bemött av en person som visar förakt för en, kommer det troligtvis inte att leda till några medgivanden. Gå varsamt fram Att det gäller att gå varsamt fram för att få ett erkännande bekräftas av Margareta Drougge, som jobbar som psykolog på Skogomeanstalten utanför Göteborg där det sitter många dömda pedofiler. – Möter du inte en person som du kan känna förtroende för och vågar berätta för utan möter det förakt som man känner hos sig själv, för det finns ett självförakt i det här också, ja, då bygger man på det här försvaret. Det gör det svårare att erkänna, säger hon. En av tio åtalas I dag leder bara en av tio anmälningar om sexuella övergrepp mot barn till åtal, men med bättre förhör av de misstänkta skulle fler erkänna, anser Johanna Arehn. – En bättre utvecklad förhörsmetodik skulle leda till fler medgivanden och erkännanden från den misstänkte, säger hon.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".