Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Våldsutsatt ambulanspersonal tränas

Publicerat torsdag 28 februari 2008 kl 06.00

Ambulanspersonal drabbas allt oftare av våld och hot. I Borås utbildas nu personalen i självförsvar för att öka tryggheten.

Henrik Edman, som är ambulanssjuksköterska i Skene, är en av dem som utbildas.

– Det känns bra att öva inför plötsliga och våldsamma situationer som kan uppkomma, med människor som är upprörda och av en eller annan anledning vill åt oss som vill komma och hjälpa dem.

Det går livligt till när ambulanspersonalen från södra Älvsborg tränas i en israelisk självförsvarsteknik för att komma undan våldsamma personer. Ett 20-tal sjuksköterskor och vårdare tränas just nu i Borås, både i att upptäcka riskerna i tid och att hantera dem.

Våld och hot mot både ambulanspersonal och räddningstjänst har uppmärksammats flera gånger den senaste tiden. Enkäter har visat att hälften av all ambulanspersonal har utsatts för sparkar eller slag. Ambulanssjuksköterskan Helen Svedberg har själv märkt av ett allt tuffare klimat.

– Det är mer hets mot oss när vi kommer ut. Man är mer aggressiva. Det är en mer aggressiv framtoning när man går in i ett ungdomsgäng. Respekten för oss sjukvårdspersonal har minskat, tycker jag. Vi får tänka mer på att vi låser våra bilar, att vi går undan och att vi ställer våra bilar i en position så att vi snabbt kan komma därifrån. Det är flera sådana saker man fått lära sig att tänka på.

Utbildningen i Borås ska alltså öka tryggheten för personalen och bygger på att i första hand undvika att hamna i en hotfull situation genom bättre vaksamhet, men om det ändå sker ska personalen kunna agera för att avvärja ett angrepp.

Stefan Good som är ambulanschef i Borås ser det som nödvändig för hans personal.

– Vi har ju ett arbetsgivaransvar utifrån de händelser vår personal kan råka ut för och det är ju så att våldet ökat ute i samhället och det drabbar även ambulanssjukvården.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Samarbete med SR Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".