Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kosovos internationella debut utan flagga

Publicerat torsdag 28 februari 2008 kl 05.20

Kosovo framträdde utan egen flagga när de gjorde sin internationella debut efter självständighetsförklaringen vid en stor regional konferens i Sofia i Bulgarien.

Länderna på Balkan och i sydöstra Europa är djupt splittrade och för att undvika en kris i ett mödosamt uppbyggt regionalt samarbete valde Kosovo att uppträda under FN:s paraply.

Inte ens en skylt med nationsnamnet, än mindre den nya flaggan, fick vara med då Kosovo gjorde sin internationella entré.

– Du hittar Kosovos delegation bakom FN, säger Bulgariens norskspråkige talesman Nicolay Tzanev.

Serbien skickade sin utrikesminister. Kosovos premiärminister Hashim Thaci hade tänkt komma, men skickade handelskammarens ordförande. Den bulgariska regeringens norskspråkige talesman Nicolay Tzanev beskriver resultatet av serbiska och andras påtryckningar, den nya fina flaggan gömdes undan.

Retoriken må vara stursk, men här kom verkligheten, i form av det bräckliga freds- och demokratiutvecklande regionala samarbetet, i kapp och demonstrerade just hur skört detta är.

Det inleddes efter Kosovokrisen -99 och i går, då EU lämnade över ansvaret till länderna själva, hängde Kosovo än en gång som ett orosmoln över Balkan, och som den bulgariska regeringens talesman befarade, för lång tid.

– Det är helt uppenbart att den här processen kommer att pågå i många, många år.

Dessutom, enligt Sveriges utrikesminister Carl Bildt, föreligger en rad akuta utmaningar.

– Det är ett omedelbart problem och det är situationen i norra Kosovo och tendenserna till splittring. Sedan har du det mer långsiktiga problemet som är hela statsbyggandet i Kosovo och vad vi ska göra för att hjälpa till att bygga en fungerande stat där.

– Sedan är det det regionala samarbetet, inget av de här länderna kan klara sig så bra som de borde göra utan ett väl fungerande regionalt samarbete. Då gäller det att, trots motsättningarna i Kosovofrågan, se till att det samarbetet kan fortsätta.

Den här gången klarade alla av att sitta runt samma bord. Kosovo avstod från namn och flagga. Den formeln höll den här gången, men knappast länge till.

Bengt Therner, Sofia
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".