Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker redovisar styrelseposter dåligt

Publicerat lördag 1 mars 2003 kl 14.01
Politikerna i riksdagen slarvar med att tala om vilka styrelser de sitter i. Bara två av tio av de ledamöter som deltar i styrelsen för ett aktiebolag har anmält det till riksdagens frivilliga register. Den socialdemokratiske riksdagsledamoten och ledamoten av konstitutionsutskottet Göran Magnusson är missnöjd.
– Jag tycker inte det är bra. Jag tycker att när vi har registret, även om det är frivilligt, så bör ledamöterna tala om de anmälningspliktiga styrelseuppdrag som man har, säger Göran Magnusson. Riksdagspolitikerna har stiftat en lag om att de ska berätta för riksdagen bland annat om vilka styrelser de sitter i och vilka aktier de har. Tanken är att eventuella band till exempelvis företag ska framgå. Lagen är frivillig eftersom den är ett resultat av en kompromiss mellan partierna, men de flesta partier tyckte att det var viktigt att införa ett sådant här register. Sex av tio har inte berättat Det är idag ovanligt att riksdagsledamöterna sköter registret som det var tänkt. Sex av tio som enligt Patent- och registreringsverket sitter i en styrelse i ett aktiebolag har inte berättat det för riksdagen. Ytterligare två av tio har inte berättat om alla bolag de deltar i. Göran Magnusson funderar nu över om man måste göra registreringen obligatorisk, men helst skulle han slippa: – Jag hoppas att det frivilliga, och det har ju varit huvudlinjen här, ska leda till rätt resultat, men den undersökning som du redovisar kan ju inte sägas peka i den riktningen, tyvärr, säger han. Varför ska man ha ett sådant här register över huvud taget när de flesta faktiskt inte anmäler några uppdrag? – Ja, det är ju en bra fråga. Jag hoppas att – och jag ska gärna medverka till det – att vi säger att från socialdemokratisk sida så bör man anmäla sig när vi nu har detta register och så får man väl se vilka effekter det kan få, och så får man väl naturligtvis också fundera på om man ska direkt lagstifta om det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".