Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora brister i vård av äldre psyksjuka

Publicerat torsdag 28 februari 2008 kl 12.18

Äldre med psykiska besvär behöver mycket mer hjälp än i dag, visar Socialstyrelsens nya äldreomsorgsrapport. Minst en kvart miljon äldre har psykiska problem, men bristerna i den psykiatriska vården för äldre är omfattande.

På Socialstyrelsens äldreenhet säger Lennarth Johansson att det rör sig om en osynlig grupp i vården.

– Även om det inte är något nytt i sig att många äldre drabbas av psykisk ohälsa, psykisk sjukdom eller åldras med sin psykiska sjukdom så tycks det av olika skäl vara så att de inte får den uppmärksamhet som de är berättigade till, säger Lennarth Johansson.

Närmare 30 procent av människor över 70 år har en psykisk sjukdom enligt Socialstyrelsens siffror och det är fyra gånger så vanligt att pensionärer drabbas av depression jämfört med andra grupper.

Men trots att det i dag finns effektiva behandlingsmetoder, till exempel beteendeterapi, är det långt ifrån alla äldre som får del av dem.

Läkemedel mot psykiska besvär är det som vanligen erbjuds, säger Lennarth Johansson och här förekommer både över- och underbehandling.

– Över huvud taget är ju läkemedelsbehandling av äldre ett område där det har riktats väldigt mycket kritik. Bland annat att det sker överförskrivning och underförskrivning och att man inte följer upp läkemedelsbehandlingen som måste göras för att den ska fungera bra, säger Lennarth Johansson.

Problemet är inte heller prioriterat av landstingen. En undersökning visar att mer än hälften av landstingen saknar personal med kompetens på det här området.

I 13 landsting finns inte heller psykiatriska kliniker för äldre.

Inte heller i socialtjänsten bedöms de psykiska problemen när man beslutar om vad de äldre behöver.

Känslor av otrygghet och ensamhet tas inte med när beslut fattas om hur den äldre ska bo, och många gamla far illa när de skrivs ut till att bo ensamma i det egna hemmet.

Det här syns också i självmordsstatistiken, säger Lennarth Johansson.

– Det är ju en stor fråga och en stor utmaning för samhället. Varför är det så att så många äldre, kanske upp mot en trehundra till fyrahundra per år tar sitt liv och det är en klar överrepresentation i äldregruppen. Kan man göra något för att förebygga detta? Det måste vara en stor uppgift för samhället, säger Lennarth Johansson som är programansvarig vid Socialstyrelsens äldreenhet.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".