Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

ÖB vill se mer frihet för försvaret

Publicerat fredag 29 februari 2008 kl 15.50

För att få en smidigare styrning av den svaga ekonomin vill Försvarsmakten i fortsättningen själv bestämma vilken verksamhet som ska finnas på olika regementen och på sikt vilka regementen som ska finnas kvar.

Det visar försvarets budgetunderlag till regeringen.

– Vi vill ha en större organisationsfrihet så att vi kan genomföra verksamheten på ett smartare sätt. Jag är ingen vän av de stora huggen längre, säger ÖB Håkan Syrén.

Det har hittills varit en väldigt viktigt fråga för politikerna att bestämma vilka regementen som ska ligga var och framtiden för dem, tror du verkligen att de är beredda att släppa makten före detta?

– Det är detta jag vill ha en dialog om. Och om man jämför med övriga statsförvaltningen tror jag att det är ganska normalt att en myndighetschef får bestämma hur utbildningsorganisationen ska se ut.

2004 beslutade riksdagen att försvarets verksamhet skulle läggas ner på tio av 30 orter. Det sparade pengar, men ledde samtidigt till många avhopp som minskade den positiva effekten.

Om försvaret självt får bestämma var exempelvis strids-vagnsbesättningar ska utbildas tror försvarsledningen att styrningen blir smidigare och ekonomin blir bättre.

Precis som i år kommer försvaret använda sina flygplan och fartyg mindre än önskvärt nästa år och färre värnpliktiga än tänkt kommer få göra den tredje utbildningsterminen, enligt budgetunderlaget.

Liksom i år vill försvaret också föra över 850 miljoner från materielinköp till verksamheten vid förbanden. Den grund-läggande besparing på materielinköp som regeringen beställt är medräknad i underlaget. Men utöver den vanliga pris-kompensationen vill ÖB att budgeten för vapeninköp ska räknas upp med ytterligare tre procent per år.

– Om vi långsiktigt ska omsätta den materielstock vi har så erfordras den här typen av kompensation och det gäller enbart krigsmateriel.

Ska politikerna tro att försvarsmateriel blir dyrare än allt annat som måste köpas in av offentliga sektorn?

– Det är inte vad man tror utan det är mätbara fakta. Det är ingenting som vi hittar på, säger Håkan Syrén.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".