Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
colombia

Farcledares död svår motgång för gerillan

Publicerat söndag 2 mars 2008 kl 00.30
Raul Reyes

I Colombia drabbades Farcgerillan av en av sina största motgångar hittills när en av de högsta ledarna, Raul Reyes, dödades under lördagen.

Efter den legendariske 80-årige Manuel Marulanda, Farc-gerillans grundare så var Raul Reyes gerillans mest kände ledare.

De senaste 15 åren har han varit Farc:s talesman och under de fredsförhandlingar som pågick mellan 1999 och 2002 var han gerillans främste förhandlare.

Under den tiden besökte han också Sverige och togs bland annat emot av den dåvarande utrikesministern Anna Lind.

Torr och okarismatisk
Under de tre år som fredsförhandlingarna pågick gjorde jag flera intervjuer med Raul Reyes - ganska förutsägbara intervjuer med en rätt torr, okarismatisk man som i sina svar inte vek en tum från Farc:s officiella dokument.

Bland annat reducerades Farc:s kidnappningar till en slags arresteringar av folk som vägrat att uppfylla de skyldigheter som Farc ålagt dem  genom lagar som gerillan själv stiftat.

Raul Reyes död innebär att de colombianska regeringsstyrkorna för första gången lyckats slå mot Farc:s centrala ledning - det sju medlemmar starka sekretariatet.

Många gerillaledare dödade
Men de senaste månaderna har regeringsstyrkorna kunnat visa upp flera framgångar; ett halvdussin viktiga gerillaledare har dödats eller gripits och antalet deserteringar från gerillan uppgick förra året till flera tusen.

Utan tvekan har Farc förlorat mycket av sin styrka och Raul Reyes död kommer säkert att påverka Farc:s attityd den kommande tiden.

En del tror att den mest radikala och militäristiska fraktionen av Farc, dit Reyes hörde, nu kommer att stärkas.

Andra tror istället att en mer pragmatisk och politisk linje kommer att få större inflytande och att ett uttryck för det skulle vara att fler kidnappade, som den tidigare presidentkandidaten Ingrid Betancour, snart kan komma att friges.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".