Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flygattacker i Irak ökar

Publicerat måndag 3 mars 2003 kl 16.26
Amerikanskt och brittiskt stridsflyg har under helgen på nytt anfallit mål inne i Irak. Attackerna har den senaste tiden blivit fler i takt med att krigshotet ökat, och militära experter i bland annat USA talar om ett lågskaligt krig.
De amerikanska och brittiska attackerna riktar sig nu bland annat mot mobila avfyringsramper för robotar, radarsystem och annat som ses som ett direkt hot vid en eventuell invasion. Tidigare har flyget, åtminstone enligt USA och Storbritannien, endast attackerat om det blivit beskjutet. Ändringen i strategien beskrivs både av militärer och politiker här i USA som en tydlig förberedelse för ett krig. Zoner trots protester Flygförbudszonerna, en i söder och en i norr, inrättades av USA, Storbritannien och Frankrike efter kriget vid Persiska Viken 1991. Zonerna motiverades med att kurderna i norr och shiamuslimerna i söder skulle skyddas mot angrepp från Bagdadregimen. Men FN har aldrig ställt sig bakom övervakningen och det finns ingen säkerhetsrådsresolution som godkänner zonerna även om amerikaner och britter hävdar att deras bevakning ligger i linje med vad FN har beslutat. Andra länder, bland annat Ryssland och Kina, har protesterat mot vad de anser vara ett brott mot Iraks suveränitet, men med åren har protesterna avtagit i styrka. Främst södra Irak Bagdadregimen säger att hundratals civila irakier under de senaste åren har dödats i flyganfallen, något som USA och Storbritannien tillbakavisar. De nu nästan dagliga anfallen, som Frankrike inte längre deltar i, riktar sig framför allt mot mål i södra Irak, och även om de nu alltså ökat i omfattaning, så konstaterar militära experter att huvuddelen av de irakiska styrkorna finns samlade kring Bagdad, utanför flygförbudszonerna.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".