Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Svenskt miljöförslag

Satsningar utomlands ska räknas hemma

Publicerat måndag 3 mars 2008 kl 18.12

Investeringar för att minska koldioxidutsläpp som görs i andra EU-länder ska få räknas som minskning i det egna landet, det föreslår Sverige i dag vid EU:s miljöministermöte i Bryssel.

Totalt skulle det ge större effekt på utsläppsminskningarna än om alla miljöinvesteringar görs i det egna landet, resonerar miljöminister Andreas Carlgren.

– För Sverige ska man inte sticka under stol med att det spelar roll. Därför att per svensk kommer vi att betala mer än dubbelt så mycket för utsläppsminskningar jämfört med snittet i EU. Det finns inget annat land som tar på sig en så hög andel kostnader på BNP per invånare som Sverige gör.

Den svenska regeringen tänker sig ett system där, i klartext, rikare EU-länder ska få göra investeringar i de sektorer som inte omfattas av handeln med utsläppsrätter i EU-länder som inte kommit så långt med sitt miljöarbete.

Sverige skulle då få tillgodoräkna sig det som utsläppsminskning för Sverige. Landet där investeringen görs skulle däremot inte få räkna in minskningen, utan skulle fortsatt vara tvunget att få ner sina utsläpp i de sektorer som omfattas av handeln med utsläppsrätter.

Enligt Andreas Carlgren så tyckte flera andra EU-länder att det var ett bra förslag, och EU-kommissionen ska enligt miljöministern genast sätta igång och räkna på det svenska förslaget.

Det här är förstås ett inspel från Sverige som börjar inse att utsläppsminskningar är dyrare ju längre man har kommit i miljöarbetet, och faller tillbaka på idén att om man börjar minska utsläppen där det är enklast att göra så kommer man igång snabbare och billigare.

Om det här verkligen kommer att accepteras av de övriga EU-länderna återstår förstås att se, men Andreas Carlgren menar att alla skulle vinna på det svenska förslaget. 

– Det skulle ju bli en win-win-situation egentligen. Vi genomför en del av våra utsläppsminskningar i andra länder i Europa till lägre kostand. Det frigör kostnader som vi sedan kan bestämma om det ska leda till högre ambitioner i Europa eller om det ska användas på annat sätt. Men det är ett sätt att göra att Europa totalt sett får större utsläppsminskningar för mindre kostnader, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".