Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige erkänner Kosovo som stat

Publicerat tisdag 4 mars 2008 kl 12.08
1 av 2
Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt lämnar slottet efter utrikesnämndens möte. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik.

Uppdaterad 15:42
Regeringen har i dag, tisdag, erkänt Kosovo som en självständig stat. Regeringen fattade beslutet efter ett möte med utrikesnämnden.

Flera andra EU-länder har redan erkänt Kosovo medan Sverige har dröjt med sitt erkännande. Utrikesminister Carl Bildt säger att det var nödvändigt.

– Det är en unik situation. Det är första gången på nästan ett sekel som vi har att ta ställning till en unik, ny statsbildning på den europeiska kontinenten. Vi har att göra det utan ett fredsavtal, utan ett bindande beslut i internationell fora, utan någon annan typ av överenskommelse. Det är en alldeles unik situation.

Vad förväntar du dig för reaktion från Serbien?

– Den serbiska reaktionen har varit att man har kallat hem sina ambassadörer och det förväntar jag mig att det kommer att ske här också, säger utrikesminister Carl Bildt.

Flera länder, bland annat USA, Tyskland och Frankrike var snabba med att erkänna Kosovo som självständig stat efter det att landet hade utropat sin självständighet. Andra länder, däribland Ryssland och Spanien, har vägrat att erkänna Kosovo som en självständig stat.

Serbien har kallat hem sina ambassadörer från de länder som har erkänt Kosovo och den svenska regeringen räknar med att även ambassadören i Stockholm kommer att kallas hem till Belgrad.

I Kosovo är en majoritet kosovoalbaner, men det finns också en minoritet serber och Serbien har ansett att Kosovo är en del av det serbiska riket, inte minst av historiska skäl.

En förutsättning för att en stat enligt folkrätten ska kunna räknas som självständig är att man har kontroll över det egna området. Det saknar Kosovo, eftersom Kosovos territorium kontrolleras av FN. 

Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt håller med om att erkännandet befinner sig i en folkrättslig gråzon, men att dagens beslut ändå är det bästa.

Regeringen har fått kritik från socialdemokraterna för att ha väntat med erkännandet till utrikesnämndens möte i dag, tisdag. Men vänsterpartiledaren Lars Ohly anser att regeringen kunde ha väntat ännu längre.

– Jag tycker att det är viktigt att få med Serbien och att man försöker få ett avtal där serberna också känner att de garanteras till exempel skyddet för minoriteter i Kosovo, säger vänsterpartiets ledare Lars Ohly.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".