Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggfusk ledde till storbrand i Malmö

Publicerat tisdag 4 mars 2008 kl 15.24

Byggfusk och farliga skorstenskonstruktioner som finns på flera platser i landet, orsakade storbranden i Malmö i höstas när 80 familjer blev hemlösa. En förundersökning har inletts och det kommunala bostadsbolaget, MKB, misstänks nu för brottet framkallande av fara.

Natten mellan den 26 och 27 november i fjol brann en av pärlorna i MKB:s fastighetsbestånd. På en av Malmös mest attraktiva adresser piskade en kulingvind lågorna över taket och hela huset fick evakueras. 80 familjer blev hemlösa.

Kostnaden för storbranden beräknas till 150 miljoner kronor. Den brandtekniska utredningen är nu klar och visar att branden startade i en skarv i röret från en vedkamin mellan innertak och vind.

Utredningen visar, enligt Per Björkman verksamhetsstrateg på Räddningstjänsten Syd, att byggnormerna måste skärpas.

– Vi har vissa indikatorer som pekar på att det kan vara i behov av det. Men framförallt tror vi att just byggprocessen behöver skärpas upp.

Är det byggfusk du pratar om?

– Det kan vara det, men det är som sagt en brottmålsundersökning just nu, säger Per Björkman.

Storbranden utlöstes också av byggfusk. Mot gällande föreskrifter hade träreglar på vinden lagts alldeles intill skarven på rökgasröret. Enligt räddningstjänsten stöter man ofta på konstruktionsfel och byggfusk vid vanliga inspektioner av byggnader och bostäder och felen påverkar brandförloppet.

– Det får konsekvensen att det blir svårare att genomföra räddningsinsatser, att identifiera en brand och hur stor skada den kan få, för att kunna genomföra rätt åtgärder, säger Per Björkman.

Den brandtekniska utredningen visar också att takplåt i zink är olämpligt. Zink smälter vid 480 grader och kan leda branden vidare, vilket skedde i Malmö. Just konstruktioner med skarvar i rökgasrör från vedkaminer är vanliga.

– Ja, det har ju till och med MKB identifierat i grannfastigheter där man gjort på liknande sätt. Därför har man belagt dem med eldförbud. Det kan finnas på fler ställen också, säger Per Björkman verksamhetsstrateg på Räddningstjänsten Syd.

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".