Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig beredskap för pandemi i Sverige

Publicerat tisdag 4 mars 2008 kl 15.57

Det finns brister på flera håll när det gäller samhällets beredskap inför en pandemi, skriver Riksrevisionen i en ny rapport. Om en omfattande influensa skulle drabba Sverige skulle det slå ut både vården och mängder av arbetsplatser. I rapporten får bland andra Socialstyrelsen kritik för passivitet.

– Det sker en del planering men den är inte tillräckligt samordnad och det finns fortfarande så att säga tydliga otydligheter i ansvarsfördelningen. Framför allt behöver regeringen peka ut vem som har det samordnande ansvaret för smittskyddsåtgärder i samhället. Vi anser att det bör vara Socialstyrelsen. Det är inte bara de åtgärder som berör hälso- och sjukvården direkt, utan sådant som att begränsa smittan till exempel, eller att man behöver stänga skolor och dagis om det här skulle hända, säger riksrevisor Eva Lindström.

Några gånger per århundrade stannar samhället mer eller mindre upp på grund av en pandemi, en svår influensa, som saknar botemedel.

Ett exempel på det från 1900-talets början är spanska sjukan, som då dödade 34 000 personer bara i Sverige.

Riksrevisionen har granskat beredskapen hos en rad statliga myndigheter inför en liknande smitta, som det i flera år har varnats för.

Riksrevisionen ville veta hur vård och omsorgen planeras och frågade kommuner och landsting i Västra Götalands, Stockholms och Östergötlands län.

De allra flesta kommunerna, 8 av 69, saknar en plan för hur de ska hantera en pandemi. Det är staten som genom sina direktiv borde säkra detta, anser Riksrevisionen.

Kritik riktas också mot länsstyrelserna och mot Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen kritiseras för att lägga för mycket på smittskyddsläkarna och inte ha planerat för hur vaccin ska distribueras.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att se till att Socialstyrelsen samordnar mer än sjukvården när en pandemi kommer.

Socialstyrelsens chef för smittskyddsenheten, Anders Tegnell, tycker att kritiken är både fel och rätt.

– Det finns väldigt mycket i det här som vi förstås kommer att ta åt oss och jobba vidare med. Det är ju många olika tekniska delar av utvecklingen som har påpekats redan i tidigare utredningar och som vi redan har planer för att utveckla vidare. Sedan finns det, tycker vi, en del kritik som vi inte riktigt förstår bakgrunden till och inte riktigt ser några lösningar till i rapporten heller, säger Anders Tegnell.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".