Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lokala väderprognoser kan spara energi

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 07.10

Intresset för att spara energi i bostadsfastigheter ökar. De kommunala bostadsbolagen vill spara 20 procent på åtta år. Nu hoppas SMHI på ett genombrott för sin metod med så kallad prognosstyrning av uppvärmning av hus.

Metoden kan spara tio procent energi, säger Torbjörn Grönbergs på SMHI.

– Det är väldigt stor ökning av intresset i samband med energideklarationer, där energideklaranterna rekommenderar åtgärden. Vi ser det i olika typer av upphandlingar, där man vill ha in systemet i sina fastigheter redan från start.

Det är snart tio år sen SMHI började utveckla metoden med prognosstyrning, mycket lokala prognoser som styr uppvärmningen av fastigheter, men det är först nu som metoden börjar slå igenom.

I dag finns prognosstyrning i sex miljoner kvadratmeter bostadsyta, men är möjlig att installera i 90 miljoner kvadrat, tror Torbjörn Grönbergs.

Han beskriver metoden som att man beräknar de kommande väderförhållandena.

– Nu på våren, när vi har en kall natt och vi vet om att det ska bli en solig dag, då finns det ingen anledning att ligga hela natten och köra ut extra energi i byggnaden, som sedan vädras ut. Då kan vi stänga av något tidigare, säger Torbjörn Grönbergs.

Prognosstyrning är en kommersiell produkt från SMHI, som samarbetar med tre olika teknikföretag för utrustningen.

En maximalt utbyggd prognosstyrning i Sverige skulle, enligt SMHI, minska koldioxidutsläppen med 400 000 ton per år och energin med 3,4 terawattimmar, motsvarande en mindre kärnreaktor.

I dag riktar sig prognosstyrning till fastigheter på över 1 000 kvadratmeter. Målet är att installationen på omkring 10 000 kronor ska betala sig på ett år.

Prognosstyrning även för småhus kan komma.

– Det är någonting som vi kontinuerligt tittar på, framförallt i hus med golvvärme som har tröga system. Där kan det absolut vara intressant, säger Torbjörn Grönbergs på SMHI.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".