Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

FN vill att oljepengar investeras i jordbruk

Publicerat tisdag 4 mars 2008 kl 18.02

OPEC:s oljeexporterande stater i Mellanöstern kan och bör använda mer av sina vinster till investeringar i jordbruk. Det kravet framförde FN:s livsmedelsorgan FAO under ett möte i Kairo. FAO konstaterar att regionens problem med hunger och undernäring ökat och riskerar fortsätta att öka.

Som läget ser ut just nu råder det ett akut nödläge i 13 länder i Mellanöstern och Nordafrika. Mer än 100 miljoner människor lider av undernäring. Det är tre gånger fler än i början av 1990-talet och totalt räknat är en fjärdedel av regionens befolkning drabbad.

De direkta orsakerna till försämringen är politiska konflikter, naturkatastrofer och gränsöverskridande djursjukdomar som mul- och klövsjuka och fågelinfluensa.

Det är mot den bakgrunden som FAO:s generalsekreterare Jaques Diouf i klartext efterlyser att länder i Mellanöstern, som är med i den ekonomiska samarbetsorganisationen OPEC, ska avsätta mer av sina vinster från oljeexporten till bistånd för att utveckla jordbruk och produktion av mer livsmedel. Den nuvarande avsättningen räcker inte till.

Bidraget från FAO självt gäller främst tekniskt stöd i form av verktyg och utsäde. Men det räcker inte. Inte minst därför att problem med brist på vatten och odlingsbar mark ser ut att bli större och större i Mellanöstern.

Till det kommer beräkningar som varnar för att ett varmare klimat, tre grader högre än i dag, kan till leda till att ytterligare mellan 150 och 600 miljoner människor, främst i Nordafrika, får brist på vatten.

I det läget bör, enligt FAO, mer av miljardvinsterna från oljeexporten investeras i förbättring i regionens jordbruk.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".