Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kina lovar bekämpa miljöförstöring

Publicerat onsdag 5 mars 2008 kl 07.20
Wen Jiabao talar.

Kina måste fortsätta att bekämpa inflation och miljöförstöring, och minska klyftorna mellan de fattiga och rika. Det budskapet levererade Kinas premiärminister när den årliga Folkkongressens öppnades idag, onsdag.

Premiärminister Wen Jiabao levererade sitt årliga maratontal inför Folkkongressen på onsdagsmorgonen, och berörde allt från situationen för kinesiska bönder till sin orubbliga övertygelse om att Taiwan ska förbli en del av Kina.

Hans tal följdes av 3 000 kongressdeltagare i Folkets stora hall, och ekade i högtalarna ute i korridorerna där kinesiska och utländska journalister lurpassade för stjäla några kommentarer från förbipasserande representanter utifrån provinserna.

Mellan alla stiliga politiska fraser pekade premiärmijnistern ut var Kinas största utmaningar ligger just nu. Han nämnde inflationen såväl som miljöförstöringen och de växande klyftorna mellan fattiga och rika.

Myndigheterna varnar för överhettning i ekonomin och ett starkt inflationstryck. Just nu äts inkomstökningar upp av prisökningar och risken finnas att missnöjet hos vanligt folk ökar trots att tillväxtsiffrorna fortfarande ser strålande ut på papperet.

Ett av regeringens mål förra året var att begränsa inflationen till tre procent, men siffrorna vid årets slut visade att inflationen i stället stigit med 4,8 procent.

Under året som kommer vill centralregeringen fortsätta att försöka kyla ner ekonomin, till exempel fastighetsmarknaden, genom en rad bestämmelser och kontrollåtgärder. De regeringskontrollerade priserna på viktiga varor som till exempel el blir kvar.

Fortfarande används orden ”det harmoniska samhället” för att beskriva de högsta ledarnas politiska program. Det innebär att de ofta talar om hur hög tillväxt ska kunna kombineras med miljöskydd och omsorg om de fattiga som drabbades hårt eftersom mycket av den kinesiska välfärden rustats ner.

Målet för tillväxten 2008 år ungefär åtta procent. Under året vill myndigheterna stänga vissa förorenande industrier, och öka budgeten för hälso- och sjukvård med 25 procent och dessutom satsa 45 procent mer pengar på utbildning än förra året.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".