Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillväxten tros mattas av

Publicerat tisdag 4 mars 2003 kl 12.25
Oron för ett eventuellt krig i Irak har lett till att tillväxttakten avmattas i hela västvärlden, hävdar FN:s ekonomiska kommission för Europa i sin årliga översikt. Lågkonjunkturen förlängs i väst men i det forna östblocket är däremot signalerna positiva.
Tillväxtprognoserna skrivs ner med nästan en fjärdedel för EU-länderna i år. Ett väntat krig mot Irak lamslår den globala ekonomin. Det råder en "vänta-och-se-stämning" i västvärlden som hämmar investeringslusten, enligt FN:s ekonomiska översikt. Osäkerheten vad gäller den kortsiktiga ekonomiska utvecklingen blir allt mer påtaglig i takt med att krigsrisken stiger. Tillväxten inom EU uppskattades tidigare till 2 procent - nu stannar den vid 1,6 procent. I USA och Kanada var uppskattningen tidigare 3 procents tillväxt i år nu uppskattas den bli 2,5 procent. Men, varnar FN-organet, oljepriserna och de politiska spänningarna främst i Asien kan göra att läget försämras ytterligare. Ljusare ser det däremot ut för länderna i det forna östblocket - även om krigsrisken kastar långa skuggor även över de ekonomierna. Tillväxten ökar med 4,2 procent - en liten ökning jämfört med tidigare prognoser. Kraftigast är ökningen i de forna sovjetstaterna - där de oljeproducerande länderna nu får större intäkter när oljepriset stiger.
Christina Gustavsson
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".