Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhus satsar på att minska fallolyckorna

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 03.00
Sjukhus förebygger fall.

På landets stora sjukhus sker varje år tusentals fallolyckor och många patienter skadas så illa att de tvingas stanna kvar på sjukhuset längre än planerat.

I Göteborg ska man nu göra en specialsatsning för att minska antalet fallolyckor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Ing-Marie Bergbrandt är sjukhusets kvalitetsdirektör och hon berättar att det främst är äldre patienter som faller och skadar sig på sjukhuset.

– Ofta kan man vara trött och förvirrad, det kan vara mediciner som orsakar det. Man har strumpor på sig, tofflorna blev kvar hemma och man ska gå upp och ramlar omkull, berättar hon.

Det rapporterades över 1 200 fallolyckor under förra året bara på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Åren före var siffrorna ungefär desamma och runt var tionde fallolycka kräver ordentlig vård, allt från rejäl omplåstring till att gipsa brutna ben.

En studie tyder på att fallolyckorna varje år kostar Sahlgrenska över en miljon kronor i extra vårdkostnader, men framför allt innebär olyckorna förstås mycket lidande för patienterna.

Nu ska sjukhuset och Västra Götalandsregionen tillsammans satsa för att försöka hitta olika sätt att få ner antalet fallolyckor.

– Vi ser till att patienterna har inneskor. Vi kanske får börja med halksockor, vi ska se till att belysningen är ordentlig och att det finns något att hålla i. Det vi framför allt ska se över här är medicineringen, att patienterna inte har mediciner som gör dem alltför trötta och förvirrade.

– Det är ofta små saker vi behöver göra och där missar vi. Vi är vana att engagera oss i nya metoder och teknologier och lägger mycket energi på det, men jag tycker att vi borde lägga minst lika mycket energi på att ta hand om många små vardagssaker i sjukvården som går att förbättra, med små medel men med stora vinster för patienterna, säger Ing-Marie Bergbrandt, kvalitetsdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".