Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stigande bensinpris bekymrar svenskar

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 05.00
Oro för dyrare bensin.

Stigande bensinpriser är det som oroar oss allra mest vad gäller privatekonomin, visar en ny undersökning som Nordea har gjort.

– Bensinpriset är väldigt högt, det kostar mycket att fylla bensintanken och det är ju något som man gör väldigt ofta, säger Anna Bäcklund, privatekonom på Nordea.

Stigande bensinpriser toppar listan i Nordeas undersökning där 1 000 personer tillfrågats om vad de oroar sig för som kan påverka deras privatekonomi. 40 procent oroar sig för bensinpriset och Inger Johansson och Jesper Flink hör till dem.

– Det är något alldeles fruktansvärt, för vi har 106 mil att köra till vårt sommarställe. Då kan du tänka dig vad resan kostar, säger Inger Johansson.

– Jag bor på landet och är tvungen att ha två bilar, så det kostar ju mer ju dyrare bensinen blir. Det oroar mig, säger Jesper Flink.

Om bensinpriset höjs, påverkar det ditt bilåkande?

– Inte direkt, jag måste ha bilen, både privat och i tjänsten så det blir bara en merkostnad.

Nästan lika många, strax under 40 procent, oroar sig för stigande uppvärmningskostnader och elpriser, enligt undersökningen. På tredje plats kommer oron för stigande räntor, 25 procent oroar sig för det.

Nordea har gjort samma undersökning i Norge, Danmark och Finland och man oroar sig för samma saker i grannländerna, finländarna oroar sig mest och norrmännnen minst.

Hur planerar då svenskarna att möta eventuellt högre kostnader? Jo, en fjärdedel tänker spara mer och nästan lika många planerar att använda det sparkapital de redan har.

Men allra flest, närmare hälften av de tillfrågade, tänker dra ner på uppvärmningskostnaderna.

– Energikostnader oroar väldigt mycket, men är det samtidigt något man tror att man kan få ner utgifterna, så tycker jag att man ska ta hjälp av en energirådgivare och se över vad man kan förändra så att man inte behöver känna oro för att energipriserna ska gå upp, säger Anna Bäcklund, privatekonom på Nordea.

Sofia Söderholm
sofia.soderholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".