Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Asylsökande med fast jobb kan få stanna

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 12.55

Kristdemokraterna får stöd i sin uppfattning att asylsökande som får arbete i Sverige ska kunna få arbetstillstånd och stanna här, även om de får avslag på sin asylansökan. Regeringspartierna förhandlar just nu om förslaget. Centern och folkpartiet stöder det.

Ulf Nilsson ,folkpartistisk riksdagsledamot, säger att partiet är öppet för möjligheten.

– I enskilda fall när det finns behov av arbetskraft och vi har en person från ett annat land som är kvalificerad och som arbetsgivaren vill ha och som uppfyller alla lagliga bestämmelser om att få arbeta i Sverige.

– En sådan människa ska få möjligheten att få pröva den vägen även om han eller hon ursprungligen har kommit hit för att söka om asyl, säger Ulf Nilsson.

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Stefan Attefall, tycker att frågan är viktig.

– Vissa som har varit här under lång tid och som inte har fått sitt fall behandlat och som har etablerat sig på arbetsmarknaden och har ett fast arbete. I de fallen bör det finnas en möjlighet att få stanna här som arbetskraftsinvandrare även om man inte uppfyller asyllagens krav. Inga lagar mår bra av att det inte också finns mänskliga, humanitära undantag i vissa lägen, säger Stefan Attefall.

I somras föreslog regeringen i en departementspromemoria att asylsökanden i vissa fall ska ha möjlighet att stanna kvar och arbete i Sverige, även om de inte får flyktingstatus.

Snart ska regeringen presentera det slutgiltiga förslaget och enligt uppgift till Ekot har nu moderaterna i regeringskansliet blivit mer tveksamma till om asylsökanden ska ha rätt att stanna och arbete här om de har fått jobb. Orsaken är att det skulle kunna urholka asylsystemet.

I riksdagen däremot finns en hel del moderater som är för förslaget.

Centerpartiets riksdagsledamot Solveig Zander, inser liksom de andra att det kanv vara svårt att hitta en teknisk lösning, men tycker att det är fel om en person som fått svenskt arbete ska tvingas åka tillbaka till sitt hemland för att söka arbetstillstånd.

– Då ska man återvisa dem till landet och så ska de därifrån söka arbets- och uppehållstillstånd för att visa att de har jobb här. Det blir en så krånglig omställning, säger Solveig Zander.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".