Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige tappar som forskningsnation

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 05.45

Sverige fortsätter att tappa som forskningsnation. Våra grannländer Danmark och Finland når större internationella framgångar.

Regeringens särskilda utredare av den kliniska forskningen, professor Olle Stendahl, kommer i sitt slutförslag föreslå att landets universitetssjukhus skall få en mer renodlad forskarroll.

– Jag tror inte ett universitetssjukhus kan vara både ett akutsjukhus, centrallasarett, långvård och ha primärvårdsverksamhet. Man måste renodla sin verksamhet och se forskningen som en av de absolut viktigaste uppgifterna, säger Olle Stendahl.

Svensk sjukvård har en tungrodd byråkrati och en splittrad forskning. Åtta landsting skall till exempel komma överens om hur bröstcancerforskningen skall bedrivas.

I Danmark är det en organisation, berättar Carsten Rose, verksamhetschef för onkologiska kliniken i Lund.

– Det är en stor skillnad och den danska kliniska bröstcancerforskningen är långt mer framgångsrik än den svenska och har så varit i 25 år, säger han.

Den kliniska forskningen bedrivs i sjukvården nära patienterna och en ny undersökning, som svenska Läkarsällskapet gjort, om hur sjukvårdens huvudmän, landstingen, ser på den kliniska forskningen, visar att klinisk forskning värderas lågt och hamnar långt efter ekonomin, berättar professor Carin Prellner.

– Den kliniska forskningen, som är ett av universitetssjukhusens huvuduppdrag, är inte riktigt prioriterad på det sätt som den borde vara, säger hon.

Om Sverige åter igen skall hamna i forskningens elitserie krävs att universitetssjukhusen i hela landet organiseras på ett sådant sätt att forskningen hamnar i fokus.

Enligt regeringens utredare, professor Olle Stendahl, kommer den modell som gjort att Holland passerat Sverige som forskningsnation vara en förebild när slutförslaget presenteras om ett år.

– De har lyckats samla universitetssjukhusen, den akademiska forskningen och sjukvården i en gemensam organisation och skapat ett akademiskt forskningscentrum. Det tror jag är en av hemligheterna, säger han.

Medelåldern på svenska forskare är hög och unga ser inte någon klar karriärväg med att satsa på forskning, säger professor Olle Stendahl.

– Tåget har nästan gått. Nu gäller det att få tillbaka ungdomarnas intresse för forskning, för medicinsk forskning är spännande och viktig för patienten, säger han.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".