Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Transportsektorns utsläpp ökar

Publicerat söndag 9 mars 2008 kl 02.00

Transportsektorn i Europa har de senaste åren fortsatt att öka sina utsläpp, trots åtgärder för att minska bränsleåtgången i bilarna.

Det är slutsatsen i en ny rapport från EU:s miljöbyrå i Köpenhamn, som producerar underlagsrapporter för EU:s miljöpolitik.

Trots att energiproduktion, industrier och hushåll i Europa har minskat sina utsläpp av växthusgaser hänger transportsektorn inte med. Transporternas utsläpp i Europa har ökat med nära 30 procent de senaste femton åren.

Om transporterna hade följt andra sektorers minskande trend hade EU-ländernas utsläpp minskat med fjorton procent istället för åtta, är en av slutsatserna i rapporten. Godstransporterna på väg har ökat mest , den ökningen är större än tillväxten i ekonomin. Detta går inte ihop med EU:s klimatpolitik, säger projektledaren Peter Jensen.

– Energiförbrukningen bara växer och växer. Transportsektorn gör ingen insats alls, säger han.

Transportsektorn har blivit en fripassagerare, som inte tar sin del av ansvaret, säger Peter Jensen. Åtgärderna för att göra främst personbilarna mer bränslesnåla är otillräckliga och bilindustrin har inte levt upp till sina tidigare löften.

Man måste få en minskning av transportvolymerna, enligt rapporten I Schweiz har man lagt en avgift på tunga fordon, som passerar genom landet - det har nu lett till att den uppåtgående trenden har vänts. Men jämfört med tidigare transporteras nu gods allt längre sträckor på vägarna.

– Idag transporterar vi saker längre än vad vi gjorde för tio år sedan, säger han.

Transporterna betalar inte sina miljökostnader, om miljökostnaderna inkluderades i priset skulle det blir en förändring, anser Peter Jensen. Länderna måste också bli betydligt mer inriktade på en klimatsmart stadsplanering och satsning på kollektivtrafik.

Järnvägstrafiken har ökat i Europa, men den kan inte hålla jämna steg med den svällande vägtrafiken. Tidigare har Peter Jensen mött inställningen att det är omöjligt att ändra på transportpolitiken. Hur ser det ut med viljan idag.

– Hade du frågat mig för fem år sedan, hade jag svarat, nej det finns ingen vilja. Idag kan jag säga att det är en förändring på väg, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".