Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Afghanska flyktingar hoppas få stanna

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 05.00

Efter beskedet att två afghanska asylsökande ska få sina avvisningar omprövade efter domar i Migrationsdomstolen, har hoppets tänts för många av de nära 500 afghaner som söker asyl i Sverige.

Aman som levt och arbetat i Sverige i flera år, trots att han har ett utvisningsbeslut, hoppas att Migrationsverket ska ändra sin inställning.

– Det känns bättre nu, men de borde ha ändrat sin inställning redan från början. Kabul är en stad som jag inte känner till, jag har ingenting där som kan hjälpa mig att överleva.

Omkring 15,  i huvudsak unga män i 20-25 års åldern, samlades på torsdagskvällen till ett möte i Sundsvall för att höra om den senaste utvecklingen.

De flesta kommer från södra Afghanistan, där Migrationsverket anser att det pågår en väpnad konflikt och därför inte kan utvisa någon dit.

Däremot hävdar Migrationsverket att det går att utvisa till Kabul, ett beslut som nu kan komma att ändras.

Aman pratar om Kabul som en stad i kaos med stor brist på både bostäder och arbete, en stad han är livrädd att bli utvisad till.

– Jag tycker att det är katastrof, jag har ingenting där, känner ingen där.

Hans oro bekräftas av frilansjournalisten Urban Hamid som för ett par veckor sedan kom tillbaka från en reportageresa i Afghanistan.

Unga män som skickas till Kabul utan familjanknytning har små möjligheter att klara sig, säger Urban Hamid.

– Det råder en enormt stor arbetslöshet, man ser människor på gatorna som tigger och tömmer soptunnor för att hitta någonting att äta. Det är tyvärr det som kommer att bli den bistra verkligheten för dem som skickas tillbaka, risken är väldigt stor att det går snett för dem. Det är vansinnigt att skicka tillbaka någon till Kabul, säger Urban Hamid.

Migrationsverkets beslut om utvisningar till Kabul som en säker plats saknar verklighetsförankring och måste omprövas menar Urban Hamid.

– Det är beslut som absolut inte tar mänskliga hänsyn överhuvudtaget, det är ett skrivbordsbeslut där man inte tar den bistra verkligheten i beaktande. Det här måste omprövas.

För Aman som går i ständig oro för att hans utvisningsbeslut ska verkställas ser framtiden nu lite ljusare ut.

– Det känns lite bättre, det finns hopp.

Ingrid Engstedt-Edfast, SR Västernorrland
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".