Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tung kritik mot AMF och Alecta

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 07.32

Inom industrin växer nu missnöjet med hur de samägda pensionsförsäkringsbolagen AMF och Alecta sköter sina uppdrag som storägare i börsbolagen. Besluten är dåligt förankrade ute i företagen. Det säger två av industrins absoluta tungviktare i en skarpt kritisk analys.

– Det finns mycket som har legat på detaljnivå där man uppfattar att man är inne och engagerar sig i frågor som kanske företagen sköter bättre själva och inte är särskilt viktiga ägarfrågor.

– Det andra är principiella frågor som aktiefrågor, rösträttsfrågor och det där det funnits mycket synpunkter på de ställningstaganden som har tagits från de här bolagen, säger Sverker-Martin Löf.

Det Sverker Martin-Löf menar när han pratar om detaljer är till exempel de omdiskuterade bonusprogrammen. Och en aktuell stridsfråga handlar om Scania. AMF gjorde ett aktiebyte häromveckan, som fick IF Metallordföranden Stefan Löfven att tala om ett horribelt agerande.

– Att vårt eget pensionsbolag går och byter bort de aktier till MAN som försökte ta över Scania, det tycker jag är horribelt, säger han.

Stefan Löfven och Sverker Martin-Löf sitter båda i högsta ledningen för LO respektive Svenskt Näringsliv. De har alltså stort inflytande på hur den här irritationen på det egna pensionsförsäkringsbolaget AMF ska bemötas och styras upp.

Själva föreslår de, som ett första steg, att en referensgrupp med fem, tio personer från fack och industriföretag förstärker AMF:s ledning när det gäller beslut i viktiga ägarfrågor.

Det handlar om kompetens säger Stefan Löfven.

– Jag hoppas att det uppfattas som det är menat, att ytterligare kompetens som kan hjälpa AMF pension att göra ännu bättre analyser och verka för en långsiktig avkastning och ett starkt svenskt näringsliv.

Har fack och arbetsgivare olika uppfattning finns en lösning, säger Sverker Martin-Löf.

– Har vi det så kanske vi ska avstå från att ta ställning så man inte skapar split mellan huvudmännen, men jag tror att vi har lätt att komma överens i många frågor om vi bara hade ett strukturerat arbetssätt att hantera det, säger han.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".